Kelemen Szatmárnémetiben: az RMDSZ nem szól bele központilag, milyen helyi koalíciókat kössön a szövetség

Kelemen Szatmárnémetiben: az RMDSZ nem szól bele központilag, milyen helyi koalíciókat kössön a szövetség

A folytonosság fontosságát hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szombaton Szatmárnémetiben az önkormányzati választások kampánya keretében tartott sajtótájékoztatón.
A szeptember 27-én tartandó választásokon Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor újabb polgármesteri mandátumra, Pataki Csaba pedig újabb megyei önkormányzati elnöki tisztségre pályázik. Kelemen Hunor úgy vélte: az elmúlt négy évben mindketten bizonyították rátermettségüket, és újraválasztásuk stabilitást adna a városnak és a megyének. A szövetség vezetője a stabilitás szükségességét az országos nagypolitikában hiányzó stabilitás negatív következményeivel példázta.

Kelemen Hunor kijelentette: az elmúlt nyolc évben tíz kormánya volt Romániának, és ez meglátszik az eredményeken.

Az országnak nem sikerült lehívnia azokat az EU-s pénzforrásokat, amelyeket neki szántak. Kelemen Hunor megjegyezte: éppen a nagy infrastruktúrára szánt összegek egy része maradt elköltetlenül, amely felhasználása a kormányra hárult. Hozzátette: ahol rátermett emberek vezették az önkormányzatokat, ott sikerült lehívni a regionális operatív program pénzkereteit.

Hírdetés

Újságírói kérdésre Kelemen Hunor kijelentette: nem kívánnak az RMDSZ kolozsvári központjából beleszólni abba, hogy a szövetség milyen helyi koalíciókat kössön. Kijelentette: azt tekinti a legfontosabbnak, hogy mindenütt működő önkormányzatok jöjjenek létre. Azt is hozzátette: hogy mindenütt a győztes köré kell koalíciót szervezni, és nem ért egyet azzal, hogy a versenyben alulmaradtak a győztest kihagyva ellenkoalíciót hozzanak létre. Hozzátette: az RMDSZ ezek az elvek mentén készül a választások utáni helyi egyezségekre. „Sokan kérdezik, hogy egészségügyileg milyen kockázata van annak, ha elmennek szavazni. Én mindenkinek azt mondom: ha a szabályokat betartjuk, akkor nincs nagyobb veszély, mint amikor elmegyünk kenyeret venni, vagy barátainkkal sörözünk egyet” – jelentette ki Szatmárnémetiben Kelemen.

Az RMDSZ közleménye szerint Pataki Csaba kijelentette: folytatni szeretné az elkezdett munkát. Megjegyezte: a következő négy évben fokozódik a megyei infrastruktúra fejlesztése, hiszen 300 millió euró értékben vannak leszerződtetve Szatmár megyei munkálatok. Kereskényi Gábor kijelentette: azért kíván dolgozni, hogy minden szatmári jól érezze magát a városban nemzetiségre és vallásra való tekintet nélkül.

Az elöljáró az eddigi kampányról szólva elmondta, három hét alatt több ezer szatmárival találkozott, akiknek egyértelmű volt az üzenetük: elégedettek a polgármesterrel és csapatával, és a munka folytatására voksolnak.

„Az RMDSZ-es csapatnak van jövőképe és vannak megoldásai. Egyes jelöltek inkompetensek, vagy nincs önkormányzati tapasztalatuk, vagy csak a saját gazdasági érdekeiket nézik. Mi eddig is a szatmáriakért dolgoztunk és ezt tesszük a következő négy évben is. Egy élhetőbb, szebb városért dolgozunk, amelyre minden szatmári büszke lehet” – jelentette ki a polgármester.

A 102 ezer lakosú, közel 38 százalékban magyarok által lakott Szatmárnémeti a legnagyobb erdélyi város, amely RMDSZ-es polgármestert választott. A várost 2004-től két cikluson át Ilyés Gyula vezette, aki azonban 2012-ben alulmaradt a választási versenyben. Kereskényi Gábor egy ciklus szociáldemokrata városvezetés után szerezte meg négy évvel ezelőtt a polgármesteri tisztséget. A 344 ezer lakosú, 34,7 százalékban magyarok által lakott Szatmár megyében is voltak ciklusok, amikor sikerült, máskor meg nem sikerült megszerezni az RMDSZ jelöltjének az önkormányzat elnöki tisztségét. Pataki Csaba négy évvel ezelőtt liberális politikust váltott a tisztségben.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »