Kelemen Hunor szerint az ellenzék nevetségessé válhat, ha nem nyújtja be gyorsan a bizalmatlansági indítványt

Kelemen Hunor szerint az ellenzék nevetségessé válhat, ha nem nyújtja be gyorsan a bizalmatlansági indítványt

A bizalmatlansági indítványt már múlt héten be kellett volna nyújtani, nyilatkozta az Adevărul Live adásában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Elmondása szerint, ha a miniszterelnök jövő héten átviszi a parlamenten a kormányátalakítást, akkor a bizalmatlansági indítvány benyújtására nem lesz már esély.

Kelemen Hunor úgy véli, hogy ebben az esetben az ellenzék nevetségessé válik, és senki sem fogja elhinni, hogy valóban le akarja váltani a kormányt. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor szükségtelennek tartja az előrehozott választásokat is, mivel véleménye szerint az lenne a legjobb megoldás, ha az ellenzék rászánná magát, hogy felelősséget vállaljon, megbuktassa a kormányt, majd vállalja a kormányzást.

Arra a kérdésre, hogy az államelnök és a PNL érdekelt-e abban, hogy megbuktassa a kormányt, az RMDSZ elnöke azt felelt, hogy nem szeretne belemenni a (politikai) spekulációkba, valamint szerinte az is fontos, hogy az USR mit szeretne. Ugyanakkor kifejtette, hogy az RMDSZ továbbra is kész támogatni egy bizalmatlansági indítványt, ahogyan azt legutóbb is tették.

Arról, hogy támogatna egy olyan kormányt, amelynek az élén Ludovic Orban, a PNL elnöke áll, valamint az RMDSZ érdekelt-e abban, hogy kormányra kerüljön a Dăncilă-kabinet esetleges bukása után, Kelemen úgy nyilatkozott, hogy egyelőre látni szeretné a bizalmatlansági indítványt.

„Számunkra nem prioritás kormányra lépni, ezt kijelentem, hogy ne legyen semmilyen spekuláció arra nézve, hogy mi mindenképpen kormányra akarunk kerülni. Ha a helyzet megkívánja, hogy ezt a lehetőséget megvizsgáljuk, azt meg fogjuk tenni, de ez nem jelenti, hogy ne támogatnánk egy új kormányt. Másrészt nem mondhatod, amikor a kormány bukik, hogy nem akarsz kormányozni. A PNL, USR, PMP és valamennyire Ponta is 2016 óta mondják, hogy a kormánynak távoznia kell. Amikor meg távozik, akkor nem akarnak kormányozni. Nem mondhatod három évig, hogy kormányozni akarsz, és amikor erre esély adódik, akkor elkezdesz a választásokra kalkulálni. Nem szégyen kormányra lépni. Hiszen ez lenne a lényeg, megszerezni a politikai hatalmat, és a programodat gyakorlatba ültetni. Persze a következő parlamenti választásokig nem lehet már látványos dolgokat véghezvinni, ezt elismerem, de le kell vezetni ezt az időszakot, és fel kell készíteni a társadalmat a következő periódusra” -mondta a szövetségi elnök.

Hírdetés

Az lenne a fontos, hogy a politikai vezetők leüljenek egy asztalhoz, és megbeszéljék a problémákat: van egy probléma, amit sürgősen kezelni kell az év végéig, utána pedig tovább is, a parlamenti ciklus végéig. Utána azt szeretném, ha lenne egy hosszú távra való megegyezés, hogy a parlamenti választásokon majd az adja a miniszterelnököt, aki a legtöbb mandátumot nyeri. Ez valószínűleg nem az RMDSZ lesz, de azért legyünk optimisták.

Az Adevărul Live-nak adott interjúban az RMDSZ elnöke beszélt az őszi elnökválasztásról is, és elmondta, hogy természetesen számít a román nemzetiségűek szavazataira is, hiszen maga az elnökválasztási kampánya is a kölcsönös tiszteletre épül.

Az interjúban az EP-választások kapcsán megkérdezték a szövetségi elnöktől, hogy Liviu Dragneának volt-e abban szerepe, hogy az RMDSZ nem várt szavazatokat kapott olyan területekről is, ahol gyakorlatilag nem élnek magyar nemzetiségű szavazók. Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy nem tudja ezeket a vádakat elfogadni, és tévedés, hogy a román nemzetiségűek részéről nem érkeznének szavazatok.

„Nem igaz, visszautasítom ezeket a vádakat. Remélem, hogy továbbra is kapunk (ilyen) szavazatokat. Azok, akik ilyen vádakat fogalmaznak meg, azt akarják sugallni, hogy a román nemzetiségűek nem bíznának meg a magyar politikusokban. [Az európai parlamenti választásokon – szerk.] több megfigyelőt és embert is küldtünk a szavazókörzetekbe. Nem fedtük le az egész országot, de lehet, hogy sikerül a következő választásokon. Nekünk az a szándékunk, hogy jobb legyen, nem rosszabb. Elmondtuk a szlogenünket: Próbáljatok ki egy magyart is!” – válaszolta a szövetségi elnök.

Az elnökválasztás kapcsán Kelemen még kifejtette, hogy vitákkal teli, érdekes hetek következnek most, és elmondása szerint be akar jutni az elnökválasztás második fordulójába. (hírszerk/ adevărul)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »