Kelemen Hunor szerint a románoknak le kellene másolniuk azt, amit Orbán Viktor tesz

Kelemen Hunor szerint a románoknak le kellene másolniuk azt, amit Orbán Viktor tesz

Kelemen Hunor szerint nem bírálni kell Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hanem lemásolni, amit tesz. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Tabuk nélkül a román-magyar párbeszédről címmel tartott előadást Sepsiszentgyörgyön a hét végén szervezett román-magyar ifjúsági találkozón. Szavait a Krónika napilap idézte hétfői számában.

Kelemen Hunor egy romĂĄn rĂŠsztvevő kĂŠrdĂŠsĂŠre vĂĄlaszolva fejtette ki, hogy RomĂĄniĂĄnak vĂĄltoztatnia kellene a kĂśltsĂŠgvetĂŠsi gyakorlatĂĄn, hogy olyan – a magyarorszĂĄgiakhoz hasonlĂł – programokat vezethessen be, amelyek a demogrĂĄfiai mutatĂłk javĂ­tĂĄsĂĄt tĹązik ki cĂŠlul.

„Nem bĂ­rĂĄlni kell OrbĂĄn Viktort, hanem lemĂĄsolni. A romĂĄnok is megtehetnĂŠk a hatĂĄrokon tĂşl ĂŠlő romĂĄn kĂśzĂśssĂŠgekĂŠrt, amit a magyar kormĂĄny tesz a hatĂĄrokon tĂşl ĂŠlő magyarokĂŠrt. Mi a sajĂĄt bőrĂźnkĂśn ĂŠrezzĂźk, milyen, amikor a magyar kormĂĄny kiĂĄll mellettĂźnk. A tĂĄmogatĂĄsok, a befektetĂŠsek RomĂĄniĂĄba ĂŠrkeznek, itt maradnak, ĂŠs ez nemcsak a magyaroknak jĂł, hanem mindenkinek. Erre azĂŠrt van szĂźksĂŠg, mert Bukarestből nem ĂŠrkezik elegendő pĂŠnz” – idĂŠzte a KrĂłnika Kelemen Hunort.

Hírdetés

Az RMDSZ elnöke előadásában kifejtette, az elmúlt harminc évben a bizalom nem erősödött a magyarok és a románok között. Szerinte a magyarság képviselete is felelős abban, hogy nem tudta elég jól elmagyarázni a közösség dolgait a többségnek, de a felelősség nem egyenlően oszlik meg. A többségnek van ugyanis eszköze és ereje, hogy megoldja a gondokat.

Kelemen Hunor elmondta: a románok azt hiszik, amikor a magyarok az anyanyelv- és szimbólumhasználat jogát kérik, valamit el akarnak venni tőlük, miközben a magyarság azt érzi, a többség asszimilációra törekszik.

„Mi nem akarunk egy mĂĄs orszĂĄgot, RomĂĄniĂĄbĂłl akarunk jobbat, ezt egyĂźtt kell megĂŠpĂ­teni” – jelentette ki az RMDSZ elnĂśke. Szerinte ha helyreĂĄllna a bizalom az ĂĄllam ĂŠs az ĂĄllampolgĂĄrok kĂśzĂśtt, a magyarsĂĄg is az orszĂĄg ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre tudnĂĄ fordĂ­tani azt az energiĂĄt, amit jelenleg az identitĂĄs, a nyelv ĂŠs a kultĂşra megőrzĂŠsĂŠre fordĂ­t.

A sepsiszentgyörgyi rendezvényt a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért), a Romániai Ifjúsági Tanács (CTR) és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) szervezte azzal a céllal, hogy a különböző megyékből érkező ifjúsági vezetők testközelből megismerkedjenek az erdélyi magyarok problémáival, és ezáltal nyitottabbá váljanak a kisebbségi kérdés megértésére. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »