Kelemen Hunor: magyar–román bizalom kell

Kelemen Hunor: magyar–román bizalom kell

A többség és a magyar kisebbség közötti kapcsolatnak a bizalmon kell alapulnia, mivel ez a kapcsolat társadalmi biztonságot is jelent mindkét közösségnek. Az egyeztetések során erre is oda kell figyelni, mivel az RMDSZ szerint az utóbbi időben számos olyan kezdeményezés történt, amely a többség és a kisebbség közötti viszony romlását jelzi – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Klaus Johannis államfővel a nemzetbiztonsági törvényekről folytatott keddi egyeztetéseket követően.

joh-_udmr_2_b

Kelemen a titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzésének megerősítése mellett érvelt, és közölte: egyensúlyt kell találni a biztonság és az emberi jogok között, egyetlen alapvető jog sem áldozható fel a biztonság oltárán. Hozzátette, az RMDSZ támogatja a névtelen feltöltőkártyák ügyének megoldását, de csakis úgy, hogy a vásárlók személyes adatai védettek maradjanak. Kelemen Hunor szerint a vonatkozó törvények idejétmúlttá váltak, ezért új törvényi szabályozás szükséges.

Az egyeztetések a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kezdődtek, a megbeszélést követően Liviu Dragnea pártelnök közölte: pártja is részt kíván venni a nemzetbiztonságról szóló három törvény kidolgozásában. Szerinte a feltöltőkártyák helyzetét szabályozó törvény még idén elfogadható, a kiberbiztonság terén pedig olyan szabályozás szükséges, amely hatékonyan megvédi az országot és a polgárokat a kibertámadásoktól.

Az államfő a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) is egyeztetett, a párt társelnöke, Alina Gorghiu közölte, hogy liberális tagjai is lesznek a nemzetbiztonsági törvényeket kidolgozó testületnek. Az egyeztetések apropóját a közelmúltbeli nyugat-európai terrortámadások adták, illetve az, hogy az alkotmánybíróság nemrég az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette, hogy az ügyészségi nyomozások során a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) folytassa a lehallgatásokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »