Kelemen Hunor: azok voltak nyitottabbak felénk, akiktõl mi magunkat a legtávolabbra helyezzük

Kelemen Hunor elmondása szerint az RMDSZ korábban egy alternatív kormányprogram kidolgozásának lehetőségét vetette fel az ellenzéki kormánypártok számára.

„A mostani kormánynál jobbat nem nehéz elképzelni. Ezért az ellenzéki pártoknak azt ajánlottam, hogy az RMDSZ koordinációjával álljunk elő egy alternatív kormányprogrammal a jövő év elején. Erre azt mondták, hogy arrogánsak vagyunk: ha a segítségnyújtás arrogancia, akkor mi valóban arrogánsak vagyunk – hangsúlyozta Kelemen Hunor az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének pénteki küldöttgyűlésén.

A bizalmatlansági indítvány vitáját megelőzően a szövetségi elnök állítása szerint azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy ne csak akkor jelentkezzenek, ha kormányt akarnak buktatni, hanem azt is mondják el, mi a kormányprogramjuk, ki a miniszterelnök-jelölt, és hogy mi lesz a mainál barátságosabb hozzáállásukkal a kisebbségekhez.

„Erre mondták ők, hogy a Szövetség és a magyarok 29 éve a probléma részei. Ugyanazt folytatják tulajdonképpen, amit nemcsak Vadim Tudor, hanem előtte sok-sok nacionalista képviselt Romániában az elmúlt száz évben” – emelte ki a küldöttgyűlésen.

Hírdetés

„A belpolitikában azt tanultuk meg, hogy ebben a két esztendőben pontosan azok voltak nyitottabbak, akiktől mi magunkat a legtávolabbra helyezzük. Azok pedig, akikkel Európában ugyanabba a politikai családba tartozunk, azaz a kereszténydemokrata centrum pártjai, a leginkább ellenségesek velünk” – értékelt Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjára (PMP) utalt: a két párt ugyanannak az Európai Néppártnak (EPP) a tagja, amelynek az RMDSZ.

„Igaz, hogy ők utánunk jöttek: mi nyitottuk ki nekik az ajtót, és üdvözöltük őket, hogy aztán kapjunk néhány szúrást a hátunkba. De ehhez is hozzászoktunk: itt, Erdélyben régi hagyomány, hogy időnként nyújtod a kezed, átsegíted az árkon azt, aki a segítségedet kéri, és aki a helyedről próbál majd kitúrni téged. Az RMDSZ jó néhány esztendeig halaszthatta volna a nemzeti liberális párt felvételét az Európai Néppártba, de mégsem tettük. Úgy gondoltuk, hogy az a jó az EPP-nek, ha Romániából többen vagyunk ott, és a kereszténydemokrata, centrista értékeket erősítjük” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Rámutatott arra is, hogy a PNL és a PMP az Alkotmánybíróságon támadott meg minden olyan törvénytervezetet, amely szolgálhatta volna a közösség ügyét.

„A Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR) közösen, ők hárman voltak azok, aki a marosvásárhelyi római katolikus iskolával és az oktatással kapcsolatos kezdeményezéseinket, a közigazgatási kódexet a nyelvhasználati kérdés bővítésével az Alkotmánybíróságon megtámadták” – sorolta az RMDSZ elnöke. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »