Kelemen Hunor: az RMDSZ nem vár csodákat az új kormánytól

Kelemen Hunor: az RMDSZ nem vár csodákat az új kormánytól

Kelemen Hunor az Ăşj kormĂĄny beiktatĂĄsĂĄnak hĂŠtfői vitĂĄjĂĄn azt mondta a parlamentben, hogy „ĂşjszerĹą helyzetben vagyunk: vĂĄlasztĂĄsi ĂŠvben, ĂĄllamelnĂśk-vĂĄlasztĂĄs, helyi ĂŠs parlamenti vĂĄlasztĂĄsok előtt kell egy egyszĂ­nĹą ĂŠs kisebbsĂŠgi kormĂĄnyt megszavaznunk”.

„Olyasmit kell megadnunk ĂśnĂśknek, amihez gĂĄtlĂĄstalanul ĂŠs aggĂĄlyoktĂłl mentesen ragaszkodtak”- mondta parlamenti felszĂłlalĂĄsĂĄban az RMDSZ elnĂśke.

FotĂł: RMDSZ.roFotĂł: RMDSZ.ro

A szövetség elnöke szerint az általános választások előtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenvedélyesen akarta, hogy az elnöki hatalom mellett megszerezzék a kormányhatalmat is.

„Ma megkapjĂĄk, amit akartak, a vĂŠgrehajtĂł hatalom is ĂśnĂśkhĂśz kerĂźl, ĂŠs csakis ĂśnĂśkĂśn mĂşlik, hogyan ĂŠlnek ezzel a hatalommal. Mi, az RMDSZ-ben nem vĂĄrunk csodĂĄkat az Ăşj kormĂĄnytĂłl”- mondta Kelemen.

„Amit viszont elvĂĄrunk, az a felelőssĂŠgteljes kormĂĄnyzĂĄs minden ĂĄllampolgĂĄr felĂŠ, tisztelet minden kĂśzĂśssĂŠg felĂŠ. ElvĂĄrjuk a kĂśzĂźgyek tisztessĂŠges ĂŠs ĂĄtlĂĄthatĂł rendezĂŠsĂŠt, valamint a kĂśltsĂŠgvetĂŠs kiigazĂ­tĂĄsĂĄt ĂŠs a jĂśvő ĂŠvi bĂźdzsĂŠ megalkotĂĄsĂĄt. KiegyensĂşlyozott, tĂşlkapĂĄsok nĂŠlkĂźli kormĂĄnyzĂĄst vĂĄrunk el, amely a kĂśzelmĂşlt tĂśrtĂŠnetĂŠben előszĂśr a GDP 6 szĂĄzalĂŠkĂĄt fordĂ­tja majd az oktatĂĄsra. ElvĂĄrjuk, hogy ezen a lĂŠnyeges terĂźleten beruhĂĄzĂĄsokat hajtsanak vĂŠgre a tĂĄrsadalom jĂśvőjĂŠnek ĂŠrdekĂŠben. EredmĂŠnyes oktatĂĄsi rendszer alapjait kell megteremtenĂźnk, amely a gyermekĂŠrt van, ĂŠs a versenykĂŠpes ismeretek ĂĄtadĂĄsĂĄra helyezi a hangsĂşlyt”- hagsĂşlyozta felszĂłlalĂĄsĂĄban az RMDSZ elnĂśke.

Hírdetés

Kelemen Hunor kifejtette, hogy elvárják, hogy az új kormány biztosítsa a közberuházásokhoz szükséges forrásokat a helyi közösségek és a nagy infrastruktúra fejlesztések szükségleteinek tiszteletben tartásával. Valamint a rugalmasság elvének megfelelően elvárják, hogy kérjék 2 milliárd euró átcsoportosítását a Nagy Infrastruktúra Programból a Regionális Operatív Programba.

„NĂŠzem a kormĂĄnylistĂĄt, a miniszterek nevĂŠt, a sorrendet, ĂŠs ez sok mindenről ĂĄrulkodik. Lehet, eljĂśn egyszer az, amikor az oktatĂĄs, a kultĂşra, a szĂĄllĂ­tĂĄs ĂŠs az infrastruktĂşra nem kerĂźlnek utolsĂł helyre ezen a listĂĄn. EsĂŠlyĂźk van arra, hogy visszaĂĄllĂ­tsĂĄk a parlament tĂśrvĂŠnyhozĂĄsi szerepĂŠt. Azoknak a minisztereknek, akik a parlamenti bizottsĂĄgokba pĂĄrbeszĂŠdet kĂ­vĂĄnnak folytatni velĂźnk, kĂśnnyebb dolguk lesz, lĂĄthatĂł ĂŠs jobb eredmĂŠnyeik is lesznek. Ha gyakorlatba Ăźltetik a parlament ĂĄltal megszavazott tĂśrvĂŠnyeket, ha tiszteletben tartjĂĄk a ratifikĂĄlt nemzetkĂśzi szerződĂŠseket, ha csak kivĂŠteles esetben hoznak sĂźrgőssĂŠgi kormĂĄnyrendeleteket – egy szĂłban, ha tisztelni fognak, mi is tisztelni fogjuk ĂśnĂśket, ĂŠs betartjuk a szavunkat”- mondta el a szĂśvetsĂŠgi elnĂśk.

Kelemn Hunor elmondĂĄsa szerin: ha tisztelni fogjĂĄk a romĂĄniai magyar kĂśzĂśssĂŠget, megkapjĂĄk az RMDSZ tiszteletĂŠt ĂŠs tĂĄmogatĂĄsĂĄt is.

„Van nĂŠhĂĄny miniszter, akit a szakbizottsĂĄgok negatĂ­van vĂŠlemĂŠnyeztek. Van nĂŠhĂĄny tovĂĄbbi miniszterĂźk is, akiknek nincs sok keresnivalĂłjuk egy jobb-kĂśzĂŠp kormĂĄnyban. Ez az Ăśn felelőssĂŠge. Csak az ĂśnĂśk kormĂĄnyzĂĄsĂĄn ĂŠs cselekvĂŠsĂŠn mĂşlik. De az igazi felelőssĂŠg: ne kompromittĂĄlja egy ĂŠv alatt a hosszĂş tĂĄvĂş jobb-kĂśzĂŠp kormĂĄnyzĂĄs esĂŠlyĂŠt. BĂĄrmilyen hiba, bĂĄrmilyen arrogancia, bĂĄrmilyen szakĂŠrtelemhiĂĄny, bĂĄrmilyen tĂşlkapĂĄs ĂŠs a megfontoltsĂĄg hiĂĄnya kompromittĂĄlni fogja annak az esĂŠlyĂŠt, hogy a parlamenti vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn is folytassĂĄk a kormĂĄnyzĂĄst. RomĂĄniĂĄnak szĂźksĂŠge van a parlamenti vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn is egy jobb-kĂśzĂŠp kormĂĄnyra. Hogy lesz-e vagy sem, az ĂśnĂśn mĂşlik, ennek felelőssĂŠge az Ăśn vĂĄllĂĄt terheli. Sok sikert kĂ­vĂĄnok. Megszavazzuk ma ĂśnĂśket, de ĂśnĂśkĂśn tartjuk a szemĂźnket. KĂŠszen a tĂĄmogatĂĄsukra, ha megĂŠrdemlik, ĂŠs kĂŠszen ĂĄllunk arra is, hogy megbĂźntessĂźk ĂśnĂśket – egy bizalmatlansĂĄgi indĂ­tvĂĄnnyal –, ha szĂźksĂŠg lesz rĂĄ”- mondta a Ludovic Orbanhoz intĂŠzett beszĂŠdĂŠben az RMDSZ elnĂśke.

A parlament két házának együttes ülése hétfőn 240 támogató szavazattal bizalmat szavazott a Ludovic Orban vezette PNL-kormánynak.
(kĂśzlemĂŠny./hĂ­rszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »