Kelemen Hunor: az itthon maradt magyarok folyamatosan azt érzik, hogy a többség asszimilálni próbálja õket

A romĂĄn tĂśbbsĂŠg ĂŠs a magyar kisebbsĂŠg kĂśzĂśtti viszonybĂłl kiĂŠrződik a bizalom ĂŠs a tisztelet hiĂĄnya, ĂŠs ez a problĂŠma a hĂŠtkĂśznapokban is tetten ĂŠrhető – vĂŠli Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnĂśke rĂŠszt vett kedd este a 100 ĂŠv – szĂĄz kiemelkedő romĂĄniai magyar szemĂŠlyisĂŠg cĂ­mĹą kĂśtet romĂĄn fordĂ­tĂĄsĂĄnak bemutatĂłjĂĄn, amelynek a RomĂĄn KulturĂĄlis IntĂŠzet (ICR) bukaresti szĂŠkhelye adott helyet.

A romĂĄn-magyar viszonyrĂłl beszĂŠlve Kelemen Hunor rĂĄmutatott, az 1989 Ăłta eltelt időszak a vĂĄrtnĂĄl kevesebb eredmĂŠnyt hozott ezen a tĂŠren. HozzĂĄtette, 1,3 milliĂł magyar itt maradt az orszĂĄgban, jobbĂĄ akarja tenni azt, ugyanakkor azonban meg szeretnĂŠ őrizni nyelvi ĂŠs kulturĂĄlis identitĂĄsĂĄt, de folyamatosan azt ĂŠrzi, hogy a romĂĄn tĂśbbsĂŠg asszimilĂĄlni prĂłbĂĄlja, “tĂśbbĂŠ-kevĂŠsbĂŠ tĂśrvĂŠnyes ĂźrĂźgyeket prĂłbĂĄl keresni arra, hogy visszavegyen szerzett jogaibĂłl”.

Hírdetés

Kelemen kiemelte, az egymĂĄssal szembeni előítĂŠletek ahelyett, hogy felszĂĄmolĂłdtak volna, 2012-2013 utĂĄn nőttek mindkĂŠt oldalon. “KiĂŠrződik a bizalom ĂŠs a tisztelet hiĂĄnya, ĂŠs ez a problĂŠma a hĂŠtkĂśznapokban is tetten ĂŠrhető” – fogalmazott.

A szövetségi elnök szerint a romániai magyar közösség nem vár mást a többségtől, mint intézményes garanciát nemzetiségi, kulturális és nyelvi önazonosságának szavatolására.

A kedd esti könyvbemutatón részt vett még Markó Béla író, az RMDSZ volt elnöke, Cosmin Popa, a Román Akadémia kutatója, valamint a kötet szerkesztője, Novák Csaba Zoltán szenátor. Az esemény házigazdája az ICR alenöke, Krizbai Béla Dan volt.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »