Kelemen Hunor: „a kisebbségi kérdés nem lócitrom”

Kelemen Hunor: „a kisebbségi kérdés nem lócitrom”

„Kell egy magyar jelölt, akinek a hangját Bukarestben és Budapesten is meghallják” – hangsúlyozták az RMDSZ háromszéki politikusai kedden Kelemen Hunor államelnök-jelölt jelenlétében. A politikusok az államfőválasztáson való részvétel fontosságára hívták fel a figyelmet.
 Az elnökválasztás első fordulóján való részvételre buzdítottak ma sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon az RMDSZ háromszéki politikusai Kelemen Hunor államelnök-jelölt jelenlétében.

Hangsúlyozták, nem elveszett szavazat az első fordulóban, amit a magyar jelölt kap.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke elmondta, az elmúlt napokban többen megkérdezték, miért állít a szövetség államfőjelöltet, ha matematikailag Kelemen Hunor nem nyer.

– fogalmazott Tamás Sándor.

Hírdetés

A választások estéjén a televíziók mindig bemutatják az ország térképén az eredményeket, az elmúlt 25 évben még nem volt olyan választás, hogy ezeken a térképeken ne szerepeljen az RMDSZ zöld színe, mondta Antal Árpád a szövetség sepsiszentgyörgyi elnöke. „Nem engedhetjük meg, hogy a térképen ne legyünk rajta, itt élünk, társtulajdonosok vagyunk Erdélyben, mindenki láthatja, hogy velünk számolni kell” – mondta a politikus. Hozzátette,

Kelemen Hunornak jó kampánya és programja van, miközben a román jelöltek gyengék,

nincs programjuk nem állnak ki vitázni, az elmúlt harminc évben nem volt ilyen lapos kampány.

Kelemen Hunor elmondta, kedden a háromszéki Lécfalván megnézte a szelektív hulladéklerakót, ami egyedülálló Romániában. „Mikor mások még csak gondolkodtak, Háromszéken már volt terv és építkezés, az EU-s ellenőrök is azt mondták, amikor megnézték a beruházást, hogy ez egy más ország. Azt szeretném, hogy Háromszékhez igazodjon az ország, ne mi igazodjunk az országhoz”– mondta az államelnökjelölt. Hozzátette, az első forduló előtti napok a mozgósításról szólnak, mert

„A választást sokféleképpen meg lehet nyerni, akkor is nyerünk, ha erőt mutatunk fel, hiszen ha azt látják megroppantunk, felkerülünk az étlapra. Az első fordulóban számunkra ez a jó választás, elér a második fordulóban eldönteni, melyik a kisebbik rossz”– szögezte le a szövetségi elnök. Arra is kitért, hogy a román jelöltek harminc éve semmit nem ajánlanak a magyar közösségnek, csak a szavazatainkat akarják. „A legtöbb, amit egy román jelölt megfogalmazott, hogy «lépjünk túl az etnikai kérdésen», mintha az etnikai kérdés egy lócitrom volna, amin túl kell lépni. Ezzel valójában asszimilációt ajánlanak” – mondta Kelemen Hunor. Szerinte leginkább a vita hiányzott, Theodor Paleologu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje kivételével mindenki menekült a programok, víziók ütköztetése elől.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »