Kelemen Hunor: a globális Nyugat értékválságban van

Kelemen Hunor: a globális Nyugat értékválságban van

Értékválságban van a globális Nyugat, ebből kiutat az alapértékek tisztázása, a világos jövőkép, erős talapzat, “gyerekvállaláshoz, -neveléshez szükséges szövetet visszaépítő” családpolitika és a bátor politikusok jelenthetnek – hangoztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön. Palkovics László, a magyar kormány innovációs és technológiai minisztere arról szólt, hogy a technológia miként befolyásolja a következő generációk életét.

   Kelemen Hunor szavai szerint a Nyugat nem azért van válságban, mert nincs mit enni, nincs elég ruha, vagy nincs fedél az emberek feje fölött – bár rengetegen nélkülöznek -, hanem azért, mert nem lehet a hagyománynak büntetlenül hátat fordítani a görög-római, zsidó, keresztény hagyománynak.

   “Nem lehet büntetlenül eltörölni a történelmet és a kultúrát, nem lehet kizárólag az egyént a közösség fölé emelni, nem lehet demográfiai problémát helyesen és tartósan megoldani úgy, hogy (…) úgy gondoljuk, a hiányzó munkaerő külső forrásból pótolható” – tette hozzá.

   A politikus Romániáról szólva azt mondta, hogy az ország “nem túl biztató demográfiai kihívásokkal” néz szembe: az idénymunkások és a diákok kivételével 4 millió, a területén született polgár él életvitelszerűen külföldön, az ország az elmúlt 31 évben évente egy Marosvásárhely nagyságú város lakosságát vesztette el, és a nagyszámú elvándorlás mellett egyre kevesebb gyermek születik.

Hírdetés

   A tőke az olcsó munkaerőt keresve kelet felé, a szakképzett munkaerő a kelet-európai társadalmakból nyugatra tart a jobban fizető munkahelyek reményében, utóbbi felbomlott családokkal, magukra hagyott gyermekekkel és a szakképzett munkaerő hiányával jár – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy ez a trend hosszabb távon a szociális és nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságával, több régió elnéptelenedésével jár.

   Kelemen Hunor hangsúlyozta: a kilenc hónapja hivatalban lévő kormánykoalíció tisztában van azzal, hogy “több fronton” kell lépnie, elsőként az életminőség feltételein kíván javítani.

   Példaként említette: hatéves, 10 milliárd eurós országos beruházási program indult utak, víz, csatorna- és földgázhálózatok építésére, hogy egyetlen közösség, település se legyen, amelynek nincs alapvető infrastruktúrája.

   Hozzáfűzte, hogy a kormánykoalíció újragondolja a családtámogatási rendszert, mert olyan új támogatási politikára van szükség, amely segíti a fiatal családokat, ösztönzi a gyerekvállalást, -nevelést, a lakásvásárlást, és folytatják a bölcsődeépítési programot.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »