Kedvezőek a beíratási számok, ennek ellenére néhány iskola vészhelyzetbe kerülhet: itt vannak az összesített adatok

A 2020/2021-es tanévre 2020 április végéig 3527 elsőst írattak be az alapiskola első évfolyamába, ami a tavalyi évhez képest 28 potenciális tanulóval több – közölte a ma7-tel Fekete Irén. 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) elnöke leszögezte, a számadatok csak irányadóak, a szeptemberi tanévkezdetig bizonyosan változnak, hiszen a nem iskolaérett tanulók pszichológiai kivizsgálása csak ezután következik. Ráadásul most a járványügyi helyzet következtében az iskolákban elmaradtak a figyelemfelhívó beiratkozási programok, és módosult a beiratkozás eddig megszokott módja is.

Az önkormányzatok felszólítják azokat a törvényes képviselőket, akik elmulasztották iskolaköteles gyermekük beíratását, hogy ezt mielőbb tegyék meg.

– közölte Fekete Irén, hozzátéve: a szlovákiai magyar alapiskolák száma összesen: 245, ebből 26 két tannyelvű alapiskola.

Hírdetés

Az SZMPSZ elnöke elmondta:

egy új intézménnyel bővül a hálózat, megkezdi működését Rimaszombatban a Református Alapiskola, de sajnos szeptemberben nem nyitja ki kapuit Óváron (Nagykürtösi járás) a magyar iskola. Az ok a tanulók létszámának vészes csökkenése, ide az utóbbi két évben nem jelentkezett egy tanuló sem.  

Az adatokból kiolvasható, hogy a 2020/21-es tanévre további 8 községben Óvár (Nagykürtösi járás)  Réte  (Szenci járás), Zonctorony (Szenci járás), Felsővámos (Dunaszerdahelyi járás), Királyrév (Galántai járás), Naprágy (Rimaszombati járás), Kecső (Rozsnyói járás), Lelesz (Tőketerebesi járás) nem írattak be elsőst.

Emiatt félő, hogy néhány intézmény veszélyhelyzetbe kerülhet. A helyzet elemzését és az intézmények jövőjéről való felelős döntést a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak kell meghozniuk, melyhez segítséget nyújthat a kistérségi egyeztetés.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »