Kedvelt ínyenc zöldség, a cukkini

Kedvelt ínyenc zöldség, a cukkini

A cukkini a tökfélék népes családjának egyik, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tagja. A spárgatökkel áll egészen közeli rokonságban, tulajdonképpen ennek egy változata.

Zuchinni--_b

Bár a spárgatök Közép-Amerikából származik, a cukkini hazájának Olaszországot tartják, mert itt különült el a termesztés során a spárgatöktől, és innen terjedtek el az első cukkinifajták.

Kis területen is termeszthető

A cukkini egyik jellegzetessége, hogy nem nevel indákat, mint a legtöbb tökféle, hanem tömött, bokorszerű marad a növény. Így kis területen is nevelhetünk 2-3 növényt, ami ha jól terem, bőven elég egy átlagos családnak. A növény származásából már le is vonhattunk némi következtetést az éghajlati igényeire vonatkozóan.

A meleget és a sok napsütést szereti, hidegben lassan vagy egyáltalán nem fejlődik, a fagy pedig rögtön elpusztítja. Éppen ezért ajánlott cukkiniből inkább palántát nevelni kis virágedényben, és csak akkor ültetni ki a szabad földbe, amikor a fagyveszély már teljesen elmúlt. Ha több növényt is ültetünk, akkor választhatunk csíkos, sárga és egyenletesen zöld termésű fajtákat, hogy érdekesebbé tegyük a kertet meg a cukkiniből készült ételeket.

Vízigényes növény

A tökfélék nemcsak fény-, hanem tápanyagigényesek is, ezért ajánlott egy kétarasznyi széles és arasznyi mély fészket ásni, amiben a talaj tápanyagtartalmát érett trágyával vagy komposzttal, esetleg műtrágyával javítjuk fel. A fejlődés kezdeti időszakában, amikor a fészekbe ültetett palánta gyökérzete még nem szőtte át elég mélyen és nagy területen a talajt, fontos a gyakori öntözés.

A növény később is vízigényes, hiszen méretes leveleket nevel, és folytonosan terem, de ekkorra már gyökérzete is sokkal fejlettebb. Természetesen a rendszeres öntözés elősegíti a fejlődést és a tömegesebb, zsengébb, jobb minőségű termést.

Folytonos szüretelés, kártevők

Mivel a cukkininek az éretlen gyümölcseit és virágait szedjük, így a szüretelés nyár elején elkezdődhet, és egészen az első, kora őszi fagyokig tarthat. Az arasznyi hosszú terméseket már le kell vágni, a folytonos szedés, akárcsak az uborkánál, a cukkininél is jó hatással van a növényre, serkenti a további virágzást és gyümölcshozást. Igaz, néhány termés nagyobbra is növelhető, és felhasználható mint spárgatök. A szedéshez mindig használjunk kést a kézzel való leszakítás helyett, hogy a növény és a még apró termések ne sérüljenek meg.

A kártevők közül a csigák a legveszélyesebbek a cukkinire nézve. Pár leveles korában a teljes növényt lerághatják, a későbbiekben pedig a terméseket fogják megrágni, tönkretenni. Ajánlott szalmával vagy más hasonló anyaggal takarni a talajt a növény körül, így megvédhetjük a virágokat és a termést a felcsapódó sártól, illetve csökkenthetjük a csigák kártételét. Levéltetvek is megjelenhetnek a növényen, bár ezek ritka esetben szoktak annyira elszaporodni, hogy problémát okozzanak.

A betegségek közül a lisztharmat támadja meg leggyakrabban a növényt, általában elég, ha azonnal leszedjük a megtámadott leveleket, és elégetjük őket, vegyszerezni csak ritkán szükséges a növényt. A cukkini igazi ínyenc zöldség, amely kis odafigyeléssel és egy kevés gondozással minden zöldségeskertben jól terem.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »