Keddtől rövidül az elzárás és a karantén időszaka

Keddtől rövidül az elzárás és a karantén időszaka

A Közegészségügyi Hivatal új rendelete kedden lép életbe. Az intézkedésekre a gyorsan romló járványügyi állapot miatt volt szükség.

Január 25-től rövidül a pozitív tesztet követő házi karantén időszaka, ugyanúgy rövid a karantén azok számára is, akik fertőzött személlyek kerültek kontaktusba.

Ennek értelmében a beoltott személyeknek, illetve azoknak, akik átestek a fertőzésen, egyáltalán nem fog kelleni karanténba vonulniuk akkor, ha koronavírussal fertőzött személlyek kerültek kontaktusba.

A döntés pagmatikus, nem orvosi. Az emberek ugyanis 5 nap után is fertőzők lehetnek, viszont mivel az omikron ugrásszerűen növeli a fertőzöttek számát, ha nem változtatnának az eddigi karantén-előírásokon, nagy kiesések lennének a szolgáltatások biztosítása terén, valamint az egyes üzemekben.

A döntéssel kapcsolatban a szakértők továbbra is hangsúlyozzák, hogy a lehető legnagyobb mértékben mindenhol, ahol erre lehetőség van, ragaszkodjunk az otthoni munkavégzéshet.

A Közegészségügyi Hivatal és az egészségügyi minisztérium egyeztetése után immár elég lesz az antigénteszt annak bizonyítására, hogy az illető pozitív fertőzést produkált.

Hírdetés

Mi mit jelent?

Izoláció – azok a személyek, akik kézhez kapták a vírusfertőzöttségrőé szóló tesztet

Karantén – azok, akik koronavarírussal fertőzött személlyek kerültek kontaktusba.

Mit tegyen a fertőzött?

Aki elkapja a koronavírus-fertőzést, öt napon keresztül köteles otthon maradni. Nem mehet sehová, nem találkozhat senkivel. Ha 5 nap után nincs tünete, véget ér számára az izoláció, de további öt napig köteles ffp2 típusú szájmaszkot viselni. Ezen kívül nem járhat tömegrendezvényre, nem mehet étterembe, sporteseményre, illetve sehová, ahol nem kötelező a szájmaszkhasználat.

Körkép.sk/DenníkN


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »