Keddtől ismét dolgozni fognak a képviselők

Keddtől ismét dolgozni fognak a képviselők

Kedden, koradélután kezdődik a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának 18. ülése, amelyen a képviselőknek egyebek között számolási ismereteikre is szükségük lesz.

Az előzetes program szerint ugyanis meg kell vitatniuk a jövő évi költségvetési javaslatot, amely szerint például a közberuházások hiánya a nemzeti össztermék 7,44 százaléka lenne, ami az idén még 9,68 százalék volt. Ugyanakkor az államháztartás hiánya 65 százalékra emelkedne.

Az igazságszolgáltatás reformja is várhatóan terítékre kerül, de ezzel összefüggésben az Alkotmányt is módosítani kell majd. Megváltozna az Alkotmánybíróság és a Bírói Tanács összetétele. A reform egy új intézménnyel is számol, ez a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság lenne. Szó van valamennyi bíró vagyoni helyzetének az átvilágításáról is. Megszüntetnék a bírák döntési immunitását is, ami azt jelentené, hogy a bíró felelősségre vonható lenne egy igazolhatóan hibás ítéletéért.

A parlament rövidített eljárásban megvitatja az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos törvénymódosítást is, amelynek legfőbb eleme, hogy a kórházak ellen ezután sem indítható végrehajtási eljárás.

Hírdetés

A Munkatörvénykönyvét is átporolhatják a honatyák. Lehetőséget kínálnának a munkavállalóknak, hogy készpénzben vagy élelmiszerjegyekben kapják-e az étkezési hozzájárulást.

A képviselők végleges döntést hozhatnak arról, hogy az antikommunista ellenállás veteránjainak járó juttatás megemelkedjen és jóváhagyhatnak egy jelképes 1989 eurós összeget is.

Terítékre kerül a főügyész jelentése az ügyészség 2019-es tevékenységéről, valamint a speciális ügyész beszámolója a Speciális Ügyészi Hivatal múlt évi működéséről.

Az ellenzéki beterjesztések közül fontos lehet, hogy a törvényhozás hozzon határozatot Szlovákia felkészültségéről arra az esetre, ha nem születik megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti viszonyok rendezéséről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »