Kedden lejár az e-igazolványok igénylésének határideje

Kedden lejár az e-igazolványok igénylésének határideje

POZSONY. Körülbelül 84.000 személy kérte eddig az egészségügyi dolgozók elektronikus igazolványát. Kedden jár le az igazolványok igénylésének határideje, amelyet az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjától (NCZI) lehet kérvényezni.

Az egészségügy elektronizálása miatt (amely élesben a jövõ év elejétõl indul) körülbelül 100.000 szlovákiai egészségügyi dolgozónak kell kérvényeznie az elektronikus igazolványt.

„Ha ezt néhány egészségügyi dolgozó nem gyõzi a határidõ lejártáig, utána is kérheti az elektronikus igazolvány kiadását. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja ezeket a kérvényeket is igyekszik majd a maximális mértékben úgy feldolgozni, hogy az egészségügyi dolgozók elektronikus igazolványait 2018. január 1-ig adják ki, és aktiválják azokat” – tájékoztatott Soòa Valášiková, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának szóvivõje.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja most iktatja be a rendszerbe az egészségügyi ellátás szolgáltatóit is. A jelenleg hatályban levõ törvény szerint 2018. január 1-tõl az egészségügyi ellátás minden szolgáltatója köteles lesz az adatokat belerakni az állampolágr elektronikus egészségügyi kártyájába, vagyis teljes mértékben ki kell használnia az elektronikus egészségügy rendszerét. A jövõ év elejétõl így mûködik majd a gyógyszerek elektronikus felírása és kiadása vagy a vizsgálatok bejegyzése az elektronikus egészségügyi kártyába.

A páciensek az egészségügyi ellátás elektronikus rendszerében a chippel ellátott személyi igazolványukat fogják használni. 2021-ig azonban átmeneti idõszak van érvényben, a páciensek vagy chippel ellátott személyi igazolványukat, vagy biztosítási kártyájukat használhatják.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »