Kedden, az ünnep alatt kinyithatnak a boltok, közülük több mégis zárva lesz

Kedden, az ünnep alatt kinyithatnak a boltok, közülük több mégis zárva lesz

Nem kell bezárni a boltokat kedden (október 30.) a rendkívüli államünnep miatt. Egyes üzletláncok azonban ennek ellenére zárva tartanak, illetve lerövidítik a nyitva tartásukat.

Például a Tesco üzletlánc ezen a napon minden elárusítóhelyét zárva tartja. „A vásárlókat hétfőn (október 29.) és szerdán (október 31.) szívesen kiszolgáljuk a megszokott nyitvatartási időben” – közölte Martin Kuruc, a Tesco SR ügyvezető igazgatója.

A Lidl üzletlánc ugyanakkor azt írta a honlapján, hogy kedden a szokásos nyitvatartási idő szerint várja a vásárlókat.

Hírdetés

Kedden, a rendkívüli államünnep idején lesz pontosan száz éve, hogy 1918. október 30-án Turócszentmártonban elfogadták a Szlovák Nemzet Deklarációját. Jozef Zadňan, a kereskedelemben és idegenforgalomban dolgozó alkalmazottak szakszervezetének elnöke szerint ahhoz, hogy ezen a napon minden bolt kötelezően zárva tartson, újból meg kellene nyitni a Munka törvénykönyvét.
Ugyanis épp a Munka törvénykönyvében rögzítették a szlovákiai boltok bezárásáról szóló törvényt az egyéb államünnepek idején. Ez egy évben összesen 15,5 napot jelent. A munkáltatók ezeken a napokon nem írhatnak elő az alkalmazottaknak olyan munkát, és nem is egyezhetnek meg velük olyan munkában, amely az áru eladásával függ össze.

Mivel kedden (október 30.) egyszeri államünnep lesz, a szakszervezetek számára – Zadňan szerint – elfogadható, hogy a boltok nyitva tartanak. Ugyanakkor az elnök üdvözli, hogy egyes boltok ennek ellenére bezárnak, illetve lerövidítik a nyitvatartási idejüket.

A szakszervezetek mindemellett felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy a csütörtöki (november 1.) napra már érvényes a Munka törvénykönyvében elfogadott tiltás. Ezért a törvény szerint minden boltnak zárva kell tartania ezen a napon. Kivételt a virágkereskedések képeznek, illetve azok az elárusítóhelyek, ahol sírhelyek díszítésével kapcsolatos eszközöket lehet vásárolni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »