Kedd estétől viharokra figyelmeztetnek a meteorológusok a nyugat-szlovákiai járásokban

Kedd estétől viharokra figyelmeztetnek a meteorológusok a nyugat-szlovákiai járásokban

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) kedd estétől szerda reggelig viharokra figyelmeztet a Malackai, Szenci, Bazini, Pozsonyi, Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban.

Elsőfokú viharriasztás van érvényben Nyugat-Szlovákia egyes járásaiban kedden 22.00 órától szerda reggel 8.00 óráig. Ezekben a járásokban ugyan ritka, de előfordulhat, hogy 30 perc alatt akár 20–40 milliméternyi csapadék is lezúdul, a jégesővel kísért viharokat pedig 65–85 kilométer/órás széllökések kísérik.

Hírdetés

A heves esőzések a kis patakokon átmeneti vízszintemelkedést és a patakokon kívül pedig árvízi jelenségek előfordulását (víz lefolyása a lejtőkről, sárlavinák, pincék, aluljárók, aluljárók elöntése) okozhatják – mondták a meteorológusok.

A szél kisebb károkat okozhat a növényzetben, épületekben (faágak letörése, gyengébb fák kidőlése, épületek tetejének kisebb sérülése). A meteorológusok szerint a repülő törmelékek és a nem rögzített tárgyak veszélyt jelentenek az emberi egészségre. A jég pedig kárt okozhat a növényzetben.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »