KDNP-IKSZ: a kormány halassza el az uniós ratifikálást!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) arra kéri a kormányt, hogy halassza el az egységes uniós szabadalmi egyezmény ratifikálását legalább 2017 végéig.

Erről Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő és Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke beszélt szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hollik István elmondta: az unió 25 tagállama egységes uniós szabadalmi rendszert hozott létre. Ehhez csatlakozott Magyarország is, de még nem ratifikálta a szerződést.

A változtatás gyors ratifikálása jelentős veszélyeket rejtene a fiatal magyar vállalkozások, startupok és a magyar technológiai szektor számára – mondta a kormánypárti képviselő, aki szerint ezek a vállalkozások még nem eléggé “szabadalomtudatosak”, a magyar innovációvédelem még nem mondható erősnek, és így az érintett vállalkozások könnyen versenyhátrányba kerülhetnek.

Azt is szeretnék kérni a kormánytól – folytatta -, tegyen meg mindent a fiatal magyar vállalkozások megerősítése érdekében, hogy megfelelően felkészülhessenek az egységes szabadalomra, az új piaci környezetre.

Nacsa Lőrinc hozzátette: a szabadalom a védelem mellett korlátozó jog is lehet, hiszen a szabadalom jogosultja kizárólagos jelleggel mondhatja meg, hogy találmányát, tulajdonát ki hasznosíthatja. Így az előnyök elsősorban a gazdagabb, fejlettebb államoknál, cégeknél jelentkeznének, míg a hátrányokkal a kevésbé fejlett tagországok – köztük Magyarország – találkoznának.

Elhangzott: a magyar vállalkozások az eddigi háromezer helyett közel 60-70 ezer korlátozó joggal szembesülhetnek a jövőben az egységes uniós szabadalommal.

Az ugyanakkor egy adott ország hatásköre, mikor ratifikálja az egyezményt, erre határidő nincs és szankciót sem von maga után a halasztás – jegyezte meg Hollik István.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »