Kažimír: olyan helyzetben vagyunk, hogy szükségünk van a közvetlen támogatásokra

Kažimír: olyan helyzetben vagyunk, hogy szükségünk van a közvetlen támogatásokra

Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke Maroš Šefčovič Európai Uniós biztossal találkozott hétfőn. A felek többek között megvitatták az Európai Unió által kínált támogatási csomagot.

Peter Kažimír azt mondta, hogy Szlovákia olyan helyzetben van, amely támogatásokat igényel, ezért üdvözli az Európai Bizottság kezdeményezését. Hangsúlyozta, hogy az államok eladósodottságának fenntarthatósága miatt nem csak kölcsönökben kellene gondolkodni. Kažimírék szerint erre megfelelő eszközök a támogatások, és nagyon jól kiegészítik a központi monetáris politika eszközeit.

Kažimír emlékeztetett, hogy

Hírdetés

Maroš Šefčovič EU biztos szerint, a nyolcmillió euró, amelyet Szlovákia kaphat az újjáépítési csomagból, az elkövetkezendő években nem az az EU-tól érkező összes forrás.

-mondta Šefčovič.

A pénzügyi mentőcsomag további része, hogy Szlovákia további öt milliárd euró kölcsönt vehet fel, kedvező kamatlábak mellett.

A biztos szerint, a Covid-19 világjárvány okozta válság felgyorsítja az EU integrációjának néhány folyamatát. Šefčovič pozitívan értékeli a megújítási csomagot, amelyhez az EK maga a pénz és pénzügyi piacokon akar hitelt kölcsönözni, amit történelmi újításnak minősített. Ebben biszont a tagállamoknak is meg kell állapodniuk. Šefčovič hangsúlyozta, hogy a merítés szabályait egyszerűsíteni kell,  mind az EU, mind a nemzeti kormányok szintjén annak érdekében, hogy ezt a pénzt célszerűen és gyorsan tudják felhasználni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »