Kažimír: elkerülhetetlen az ESM mentőcsomag Európai Valutaalappá való átalakítása

Kažimír: elkerülhetetlen az ESM mentőcsomag Európai Valutaalappá való átalakítása

TALLIN,POZSONY. Az EU-hivatalnokok által létrehozott euró-mentõcsomag, tehát az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) Európai Valutaalappá (EMF) való átalakítása elkerülhetetlen lépés, melyet az európai valuta megerõsítésére irányuló törekvések érdekében további intézkedések követhetnek – jelentette ki a Bloomberg ügynökségnek adott interjúban Peter Kažimír pénzügyminiszter.

Angela Merkel német kancellár és Édouard Philippe francia kormányfõ pénteki berlini találkozóján ismételten az Európai Valutaalap (EMF) létrehozásának támogatása mellett tette le voksát.

„Több dologban is széleskörû az egyetértés, mint például az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) új feladatokkal ellátott új szervezetté való átalakítása szükségességének kérdésében” – magyarázta Peter Kažimír, pénzügyminiszter.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei Tallinban, egy kétnapos ülés keretében, Nagy-Britannia távozását követõen, az unióban maradt tagok a gazdaság ösztönzése és a régiók jövõbeli pénzügyi válságai elkerülése érdekében az integráció mélyítésének különféle módozatairól folytattak vitát.

„Az Európai Stabilitási Mechanizmus megerõsítése végett el kell gondolkodnunk az Európai Valutaalap felé irányuló átalakításról” – nyilatkozta a sajtó képviselõinek Angela Merkel. Hozzátette: „Egyúttal azt gondolom, együttmûködésünk a továbbiakban jóval következetesebb lesz, ez az egyik oka annak, miért nem léptem fel az európai pénzügyminiszteri poszt gondolata ellen”.

Bruno le Maire francia pénzügyminiszter véleménye szerint pillanatnyilag „ egyedülálló lehetõség van folytatni az eurózóna integrációját” – mondta, rámutatva az európai gazdaság jó helyzetére, Macron franciaországi elnökválasztásokon elért gyõzelmére, illetõleg az Angela Merkel lehetséges gyõzelmére az elkövetkezõ németországi választásokon.

„A valutaalap az egységes Európa magja, egyúttal viszont megvan a 27 tagország közös piaca is” – figyelmeztetett Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.  Mint mondta: „Az elmúlt években pontosan ezért volt számunkra fontos, hogy az európai pénzügyi unió ne feszélyezze az európai egységet”.

„Most van itt az ideje” – vélekedik Kažimír. Meg kell ragadni az alkalmat, mert nem tart sokáig. Hozzátette: „Hosszú idõ után az euróövezet legfontosabb szereplõi ismét szinkronban vannak”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »