Katonákat küldenek a V4-országok a Baltikumba

Jövőre a NATO keretei között egy század katonával segítik a Baltikum biztonságát a visegrádi országok – közölte a Honvédelmi Minisztérium kedden az MTI-vel.

A cseh, lengyel, magyar és szlovák alakulatok háromhavonta fogják egymást váltani, és közös kiképzési tevékenységet folytatnak majd a balti egységekkel – tették hozzá.

Mint a tárca közleményében felidézte: kedden kezdődött a NATO védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása. A mostani az első olyan védelmi miniszteri tanácskozás a katonai szervezet történetében, amelyen már meghívottként, megfigyelői minőségben Montenegró védelmi minisztere is részt vesz, így a tárgyalóasztalt már nem 28, hanem 29 miniszter üli körül. A magyar delegációt Simicskó István honvédelmi miniszter vezeti.

A NATO-találkozó margóján a V4-ek védelmi miniszterei külön egyeztetést folytattak észt, lett és litván kollégájukkal. A minisztérium azt írta: az ukrajnai válság miatt a keleti NATO-tagállamok biztonsági helyzete jelentősen romlott. A V4-ek ebben a helyzetben – „hasonló történelmi sorsuk és tapasztalataik okán – kiemelkedően fontosnak tartják a szövetségesi szolidaritást, s a gyakorlatban is hozzá kívánnak járulni a három balti szövetséges biztonságának szavatolásához”.

Simicskó István arról is megállapodott, hogy a honvédség számos területen a cseh, a lengyel és a szlovák haderővel együttműködve fogja fejleszteni képességeit. A tervekben közösen megtartott kiképzések és többnemzeti hadgyakorlatok is szerepelnek annak érdekében, hogy fokozzák a részt vevő katonai alakulatok együttműködési képességét – fejtette ki a HM.

A magyar honvédelmi miniszter részt vett a Németország mint keretnemzet által vezetett képességfejlesztési munkacsoport ülésén is, amelyben összesen 16 NATO-tagország hangolja össze egymással katonai képességeinek fejlesztését. Ez a szoros együttműködés hatékonyabbá teszi a NATO-ban vállalt haderő-fejlesztési célok teljesítését – olvasható a tárca közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »