Katonai puccs Törökországban

Katonai puccs Törökországban

Törökországban a katonaság próbálja átvenni a hatalmat. Tankokkal zárták le Ankara és Isztambul főbb útjait, hídjait, leállt a légiforgalom is.

A hadsereg közleménye szerint a demokráciát akarják megvédeni az ország iszlamizálására törekvő Erdogan elnöktől. Kijárási tilalmat rendeltek el egész Törökországban, lezárták az isztambuli és ankarai hidakat, főútvonalakat és reptereket. Lezárták a török légteret is, az Iszlám Állam ellen harcoló NATO-gépeket is leszállították.

Isztambul és Ankara több pontján is fegyveres katonák várakoznak. A hadsereg ankarai főhadiszállásán katonák egy csoportja túszokat ejtett, köztük van a vezérkari főnök is. Erdogan török elnök szerint a felkelést a hadseregből csak néhány katona szervezte, továbbra is a kormányé a hatalom és megbüntetik a puccsolókat.

A Reutersnek nyilatkozó uniós diplomata szerint viszont a puccsban a hadsereg magas rangú vezetői vesznek részt, nem csak néhány tábornok. A török hadsereg az elmúlt fél évszázadban négyszer követett el puccsot, mindegyik alkalommal az általuk támogatott politikai erő került hatalomra.

Törést fog okozni

Egyértelműen katonai puccsról lehet beszélni Törökországban – jelentette ki Kaiser Ferenc a Hír TV-ben. A biztonságpolitikai szakértő szerint a török tábornoki kar egy része próbálja magához ragadni a figyelmet, ugyanis alkotmányos kontrollként tekintenek magukra. A szakértő hozzátette: az események súlyosan visszavethetik Ankara Európai Unióval való viszonyát.

„Politikai szempontból az Európai Unió nem ismerhet el legitimnek egy katonai puccsot, ha sikeres lesz. […] Egy sikertelen puccsot követően nagyon kemény megtorlás következik, amit Európa saját, a töröknél jóval demokratikusabb és liberálisabb politikája miatt megint nem szívesen fog látni, tehát Európa és Törökország kapcsolatában ez mindenképpen törést fog okozni” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Óvatosságra int a külügyminisztérium szóvivője

Menczer Tamás szerint egyelőre kevés az információ, ezért meg kell várni hogy mi történik. Mindenkinek azt javasolja, hogy ha külföldre mennek regisztráljanak a konzuli szolgálaton.

„Amit a magyar állampolgároknak mindenképp javaslok, az az amit minden esetben el szoktunk mondani: regisztráljanak konzuli védelemért, a konzuli szolgálat honlapján, ez a konzuli szolgálat.kormany.hu, mert minden esetben, legyen szó akár természeti csapásról, legyen szó terrortámadásról, vagy bármi másról, a konzuli szolgálat munkatársai akkor tudnak a leghatásosabban és a leggyorsabban segíteni, hogyha tudják, hogy az adott országban, az adott régióban kik tartózkodnak, hány magyar tartózkodik ott és hol tartózkodnak” – fogalmazott a szóvivő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »