Katekumenátuskonferenciát tartottak Mohácson

Katekumenátuskonferenciát tartottak Mohácson

Tizenkilencedik alkalommal szervezték meg a katekumenátuskonferenciát május 6. és 8. között. A mohácsi rendezvényről Jármi Zoltán atya, a Miskolci Egyházmegye hitoktatási bizottságának elnöke beszámolóját közöljük.

A katekumenátuskonferencia idei mottója az „Isten munkatársai vagyunk” (1Kor 3,9) szentírási idézet volt. A rendezvény egyik célkitűzése volt, hogy minél több szempont szerint megvilágítsa, mennyire fontos a felnőtt emberekre való odafigyelés és az, hogy Krisztushoz, Egyházhoz vezessük őket.

A nyitó liturgia keretében elvégezték a búzaszentelés szertartását, amelyben – mintegy mintázva a magvető példabeszédét – fontos megállapítások fogalmazódtak meg. Udvardy György pécsi megyéspüspök, az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke elmélkedésében sok érdekes kérdést vetett fel, melyek kibontása a konferencia előadóira és résztvevőire várt. Kivé lettem? Kivé teremtett bennünket Isten? Sok dolog van, ami méltó az emberhez, és sok dolog, amely nem méltó az emberhez. Az Isten nem úgy újít meg bennünket, hogy régi dolgainkat javítgatjuk, hanem újakat ad. Ezt az újdonságot éljük meg keresztény életünkben.

Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa Mit jelent ma kereszténynek lenni a mai világban? című előadásában kiemelte, mennyire fontos a nagykorúság Krisztusban. Az Egyház alkalmazkodik a világban, hogy át tudja adni Krisztust. Ferenc pápát idézve az Egyház akkor van igazán otthon, ha házon kívül van. Hét tézisben fogalmazta meg, miként tud az Egyház működni, együttműködni a világgal.

A következő előadó Kató Csaba diakónus volt, aki Helyzetünk és céljaink megfogalmazásáról címmel tartott előadást. A gazdag ifjút emelte ki példaként, akit Krisztus felnőttlétre hív, akkor is, ha erre ő még nem képes. Hangsúlyozta, hogy nem a gyakorlatokból, hanem a kapcsolatból alakul ki az Istenhez való közeledés.

Hírdetés

Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye kateketikai és ifjúsági referense, főiskolai oktató Hogyan tekint a felnőtt emberre a katekumenátus? című előadásában kiemelte, mennyire fontos a keresztény ember számára a hit és milyen fejlődésen megy keresztül kisgyermekkorunktól kezdve. Nagyon sok kérdésre kerestük a választ: Ki az ember? Mik a felnőttség kritériumai, a hit fejlődése, a felnőtt ember jellemzői? Gondolatait a megtérés felé irányítva kiemelte: a megtérés olyan, mint a visszafordulás, a visszatérés. Születésünk pillanatától kezdve másokra vagyunk utalva, vagyis a keresztény ember Krisztusra van utalva. Emiatt állandó megtérésre és visszatérésre van szükségünk. Megfogalmazta, hogy van életünkben akkora távolság, hogyha onnan valaki visszatér, csak átölelni lehet. Néha az Isten felé kanyargós utakon érkezünk meg – tette hozzá.

Jézus katekumenális szemlélete címmel Nyúl Viktor atyától hallgathattak meg előadást a résztvevők. A pasztorális helynök kiemelte: Jézus találkozásaiban mindig tükröződik katekumenális szemlélete. „Ami a szívből jön, az megy be a szívbe. Nagyon fontos, hogy amit átéltem, ami nekem fontos, értékes, csak ezt tudom hitelesen átadni és eljuttatni a másik ember szívéhez” – mondta. Felhívta a figyelmet, hogy Jézus Krisztus aki nem más, mint a tökéletes ember, kulcs az emberekhez. Megerősítette, hogy a találkozás az élet maga és a Isten azért akar találkozni az emberrel, mert a Szentháromság is egy találkozás. Jézus meglátja a másik emberben a testvért.

Fehérváry Jákó bencés pap A rítusok és felnőttség című előadásában kiemelte, hogy a felnőttség igazi jele, ha el tudjuk fogadni a másik különbözőségét. A felnőtt viselkedés jele a nagyon fontos önkorlátozás is.

A konferenciának műhelymunka és szekcióülések is a részét képezték. A konferenciát kerekasztal-beszélgetés és kreatív összegzés zárta, amely után záróliturgia keretében imádkoztunk és adtunk hálát.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »