Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították Dél-Afrikát

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították Dél-Afrikát

Fokváros környékét emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtja hónapok óta.

A döntést a hatóságok a „jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után” hozták meg, így immár a kormányzat feladata a katasztrófa elhárítása. Ezzel az állam irányítása alatt álló összes intézménynek tervet kell kidolgoznia a vészhelyzetre, az azonnali segítségnyújtásra és a szükséges építési intézkedésekre vonatkozóan – áll a katasztrófavédelmi központ vezetője, Mmaphaka Tau által aláírt határozat szövegében.

A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz. Dél-Afrika második legnagyobb városában ezért kiszámították, hogy mikor jön el a „zéró nap”, amikor előreláthatólag elfogy az ivóvíz. Hogy ez minél később következzen be, a hatóságok arra kérték a megközelítőleg 4 millió lakosú Fokvárosban élőket, hogy naponta legfeljebb 50 liter vizet használjanak fejenként. Ez nagyjából egy háromperces zuhanyozás során elhasznált vízmennyiségnek felel meg.

A jelenlegi helyzet miatt sokan Fokváros vezetését hibáztatják. A bírálók szerint a városvezetés figyelmen kívül hagyta a szakértők figyelmeztetéseit, és nem hozott korlátozó intézkedéseket a katasztrófa megelőzésére.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »