Katar párbeszédet szorgalmaz Irán és az öböl menti államok között

MTI nyomán

Párbeszédre szólította fel Perzsa-(Arab-)öböl menti partnereit – közöttük Szaúd-Arábiát és Teheránt kedden a katari emír, Irán és Szaúd-Arábia között ugyanis több kérdésben is vita van, emiatt irániak nem vesznek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Tamim bin Hamad ász-Száni sejk, katari emír telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel a hétfőn kezdődött íd al-adha, a muszlim áldozati ünnep alkalmából – jelentette kedden a QNA hivatalos katari hírügynökség.

Az emír hangsúlyozta, hogy az öböl menti arab államok és Irán közötti kapcsolatoknak a jószomszédi viszonyon és a kölcsönös tiszteleten kell alapulniuk.

“Az öböl és Irán közötti minden vitát tárgyalás és párbeszéd útján kell rendezni”

– írta a hírügynökség.

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között januárban megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok, és a mekkai zarándoklat témáján kívül több regionális kérdésben, így a szíriai és jemeni helyzettel kapcsolatban is nézetkülönbségek vannak közöttük.

A Szaúd-Arábia és Irán között amúgy is meglévő feszültség tovább nőtt a tavalyi zarándoklat után, amelyen egy pánikban kitört tülekedésben 2300 hívő, közöttük 464 iráni halt meg.

Teherán a szaúdi hatóságokat hibáztatta a szerencsétlenség miatt, és azt hangoztatja, hogy Rijád nem tudja garantálni az iráni állampolgárok biztonságát, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé. Szeptember 5-én Ali Hamenei, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője azt hangoztatta, hogy ki kellene venni Szaúd-Arábia kezéből az iszlám szent helyeinek kezelését.

Válaszul Abdel Azíz es-Sejk sejk szaúdi főmufti kijelentette, hogy az irániak “nem muzulmánok”. A vita miatt több mint harminc éve most először mintegy 64 ezer iráni nem vehet részt az iszlám egyik pillérének számító zarándoklaton.

“A szaúdi királyság határozottan elutasítja, hogy a haddzs politikai célokat szolgáljon”

– jelentette ki Szalmán szaúdi király kedden muzulmán országok Mekkába látogató magas rangú vezetői előtt.

Az uralkodó hozzátette, hogy a muszlimoknak a vita helyett össze kellene fognia “a (vallási) túlzások és a szélsőségesség járványa” ellen.

Idén közel kétmillió zarándok érkezett Mekkába a világ minden részéből és nagyobb incidensek nélkül hajtották végre a legfontosabb szertartásokat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »