Katar és Szaúd-Arábia tömi pénzzel az olaszországi mecseteket

A katari emírség és Szaúd-Arábia évente több tízmillió euróval  finaszírozza az olaszországi mecsetek és más iszlám vallási központok építését, amelyek kizárólag az arab támogatással gombamódra szaporodnak egész Olaszországban – írta a La Repubblica olasz napilap csütörtökön.

Az utóbbi három év alatt negyvenhárom mecset épült Olaszországban a Qtar Charity nevű jótékonysági szervezet  25 millió eurós finanszírozásának segítségével.

Ugyanettől a szervezettől kapott négy millió euróból vásárolt meg egy négy emeletes épületet a Centocelle római külvárosi kerületben az olaszországi iszlám közösségek uniója (Ucoii), és nyolcszáz hívőt befogadó imahellyé alakítják át.  Az észak-olaszországi Bergamóban 4,9 millió euróval szintén a Qtar Charity finanszírozza a mecset építését, amelyet az olasz ügyészség egyébként csalás miatt leállított.   

A La Repubblica szerint a Qtar Charity nem kormányzati, humanitárius szervezet, amely adományait többek között az iszlám kultúra fenntartására fordítja, mecsetek és iszlám központok építésével, valamint a Korán tanításával. A napilap megjegyzi, hogy a szervezet finanszírozása valójában a katari költségvetésből történik. A Qtar Charity Szicíliában is mintegy húsz millió eurót fektetett be iszlám központok építésébe, kialakításába.

A Qtar Charity az európai iszlám első számú finanszírozója, korábban szélsőségesekkel való kapcsolattartással gyanúsították.  Kizárólag a Muzulmán Testvériség nevű, konzervatív iszlamista mozgalom hálózatához tartozó iszlám központokat tartja fenn –  mondta Valentina Colombo, aki a római Európai Egyetemen tanít iszlám kulturát és geopolitikát.

Az olaszországi iszlám vallási helyszínek másik jelentős támogatója Szaúd-Arábia, amely a római Nagy Mecset építését finanszírozta. Ez Európa legnagyobb mecsetje, amelynek imámjai viszont a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecsetből érkeznek.

Törökország és Marokkó ezzel szemben kisebb összegekkel kisebb olaszországi iszlám központokat segítenek.

Izzedin Elzir firenzei imám, az Ucoii elnöke hangsúlyozta, hogy Olaszországban mecsetet kizárólag külföldi finanszírozásokkal lehet nyitni. Hozzátette, hogy ezek nélkül az olaszországi muzulmán közösségek azt kérnék az olasz államtól, hogy a keresztény történelmi egyházakhoz hasonlóan őket is az olaszok befizetett személyi jövedelemadójából támogassák.

Olaszországban másfél millió muzulmán él, egyharmaduk marokkói.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »