Katar csak a palesztinok számára is elfogadható béketervet tart elfogadhatónak

Katar olyan közel-keleti béketervet tart elfogadhatónak a palesztin-izraeli konfliktus megoldására, amit a palesztinok is támogatnak – jelentette ki vasárnap Mohammed ász-Száni sejk katari külügyminiszter Londonban.

Száni hangsúlyozta: nem szabad, hogy az Egyesült Államok bármit is rákényszerítsen a palesztinokra, mert egy ilyen megoldást egy állam sem fogadna el az arab világban. „Úgy látjuk, jelenleg nincs egyetértés a palesztinok és az Egyesült Államok között” – mondta a katari diplomácia vezetője.

„A mi álláspontunk ugyanakkor nagyon határozott: minden olyan tervet támogatunk, amit a palesztinok készek elfogadni” – tette hozzá. „Amennyiben a felek egyike elutasítja a tervet, ez azt jelenti, hogy a terv igazságtalan vagy nem megvalósítható” – fogalmazott.

Hírdetés

Száni hozzáfűzte, hogy a legjobb megoldás persze az lenne, ha a konfliktus szereplői mindketten beleegyeznének, vagy mindketten elutasítanák a tervezetet. Az amerikai sajtó szerint sok minden utal arra, hogy a Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner nevével fémjelzett, várhatóan június végén Bahreinben ismertetendő rendezési terv gazdasági előnyök ígéretével próbálná rávenni a palesztinokat arra, hogy lemondjanak egy önálló államról.

A Kushner-féle tervet a palesztinok mellett számos arab ország visszautasítja, mert úgy véli, egyoldalú és elfogult Izrael iránt. Bahreinben június végén a palesztin területeken kínálkozó befektetések és gazdasági fejlesztések támogatására szerveznek konferenciát. Száni ezzel összefüggésben elmondta: nem egy donorkonferenciáról van szó.

A Kushner-féle béketerv gazdasági részét csodálatosnak nevezte, bár hozzátette, hogy mindennek meg kell teremteni a tartós politikai alapját is.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »