Kastélyt kaptak ajándékba Böjte Csaba árvái

Kastélyt kaptak ajándékba Böjte Csaba árvái

Új többségi tulajdonosa van a szárhegyi Lázár-kastélynak, miután Lipthay Antal a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta tulajdonrészét.

szarhegy2_terrendezes_or_b

Ezt maga az örökös jelentette be csütörtökön kiadott közleményében. Lipthay Antal többségi tulajdonos közölte, abban látja a kastély újranyitásának legnagyobb esélyét, ha a saját, az ingatlan tizenhárom huszonnegyed részét kitevő hányadát Böjte Csaba alapítványára ruházza át.

Az öt évszázadon át a Lázár grófok tulajdonát képező műemlék ingatlannak voltak olyan időszakai, amikor Zöld Lajos és a szárhegyi nép segítségével sikerült annyira feljavítani, hogy romba ne dőljön, és olyanok is, amikor ezrével fogadta a turistákat. Jelenleg zárva van, miután a Hargita Megyei Tanácshoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ nem tudott kiegyezni a tulajdonosokkal a további működtetésről. A Lipthay, Berczely és Vormair család alkotta tulajdonosi csoportnak az ingatlan jövőjével kapcsolatos szándékait mostanáig nem sikerült összeegyeztetni. A többségi tulajdonrész elajándékozása viszont változtathat a Berczely család és Vormair István elképzelésein is.

Megtalálta a kapu kulcsát

„Számomra Böjte Csaba testvér óriási reményforrás és hozzátett érték, amely csak erősíteni tudja a szárhegyi Lázár-kastély minőségét és erejét, ami jót hoz Szárhegy lakosságának is. A 17. században az elődeim hívták a ferenceseket Szárhegyre, adományukkal segítették a kolostor felépítését. Most pedig valódi örömhír, hogy Csaba testvér, egy ferences szerzetes, akinek az Isten különleges adottságokat adományozott, fellép a kastély jobb sorsáért. A székelyeknek – és főleg azoknak, akik a kastély újjáépítésén Zöld Lajos mellett dolgoztak – az érdekeit képviseli Csaba testvér. Az ő személye tökéletes garancia arra, hogy a Lázár-kastély Erdélyt és a székelyföldi embereket szolgálhassa” – fogalmaz Lipthay Antal.

Kacagással töltenék meg

Böjte Csaba köszönetét kisfilm formájában mellékelték a közleményhez az adományozók. A képkockákon a ferences szerzetes sok-sok gyerekkel körülvéve mondja el, hogy ami következik, nem esti mese, de gyönyörű szép történet. „Kaptunk egy levelet egy igazi bárótól, Lipthay Antal bácsitól, s az ő feleségétől” – kezdi a történetet a szerzetes, majd felolvassa a levelet. Hozzátette, az ajándékozást már beiktatták a telekkönyvbe.

„Ebben a mai világban, amikor mindenki olyan önző, kapzsi és magára gondol, van egy nemes ember, aki nagy lélekkel a kastély felét nekünk adta, a gyerekeknek. Mert amit nekem adnak, az a tiétek is – fogalmazott Böjte Csaba, megköszönve a nemes gesztust. – Szívem minden melegével fogok imádkozni a családért és azért, hogy ezt a nagylelkű döntést tényleg népem javára, a gyermekek érdekében, minél jobb eredménnyel tudjuk kamatoztatni.” A szerzetes elmondta, azért is imádkozni fog, hogy az épületet sikerüljön megmenteni az enyészettől, megtölteni kacagással, kézműves munkával, turistákkal, jókedvvel.

Nem értesítették őket

„No comment” – válaszolta az ajándékozás hírére lapunknak Apor Csaba, a Berczely család képviselője. Kijelentését mindössze annyival kívánta megtoldani, hogy a család erről semmiféle hivatalos értesítést nem kapott. „Elajándékozták volna? Én erről nem tudok” – mondta Vormair István, az egy huszonnegyed rész tulajdonosa. Hozzátette, ő úgy tudja, a közös tulajdonból nem lehet részt elajándékozni a felosztási per lezárásáig, illetve a társtulajdonosok megkérdezése nélkül. Arra a kérdésre egyikük sem kívánt válaszolni, hogy miként látják a közös jövőt a kastélyban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »