Kásler: Az egészségügy nem üzlet

A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet – mondta a Magyar Hírlapnak az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve, hogy egységes állami ellátási rendszerben gondolkodnak, amelyben a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen.

Kásler Miklós a lap pénteki számában megjelent interjúban kiemelte, a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenese elérhető ellátások körét. Hozzátette, sok pontja van a magán- és az állami egészségügy szétválasztásának, amelyen jelenleg is dolgoznak, a folyamatnak részei a törvényhozási feladatok, finanszírozási változtatások és szervezési kérdések. A központi elem mégis az, hogy meg kell határozni, kik dolgoznak a magánellátásban, és a tevékenységüket pontosan hol végzik és mit csinálnak.

Hírdetés

A kórházak jelenleg 46 milliárd forintra rúgó összadósságával kapcsolatban hangsúlyozta, az államnak tulajdonosként garantálnia kell, hogy az egészségügy a nehézségekkel és az esetleges hibákkal együtt is működőképes legyen. Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta 130 milliárd forintról csaknem a harmadára sikerült lecsökkenteni a kórházak év végi adósságát. Beszélt arról is, hogy a felsőoktatásban híve a kancelláriának, az egészségügy azonban nem ugyanaz. Hozzáfűzte, hogy a kórházakban már dolgoznak költségvetési felügyelők.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »