Kartellezés miatt bírságolt meg több Volkswagen márkakereskedést a Monopolellenes Hivatal

Kartellezés miatt bírságolt meg több Volkswagen márkakereskedést a Monopolellenes Hivatal

Összesen 6,7 millió eurónyi bírásgót rótt ki a Monopolellenes Hivatal több, Volkswagen márkájú gépkocsikat árusító autókereskedésnek kartell megállapodásért – írja a Denník E.

A hivatal szerint az érintettek leszorították a vásárlóknak kínált kedvezményeket, elosztották a közbeszerzéseket egymás közt, nem ritkán pedig egymáshoz irányították át a vevőket.

A hivatal egyelőre nem közölte, mely autókereskedésekről van szó. Az egyik érintett cégnek megtiltották, hogy közbeszerzésekben vegyen részt.

Hírdetés

A kereskedések felosztották egymás közt Szlovákiát régiókra aszerint, hogy melyiküknek hol volt fióktelepe, majd megállapodtak a felkínált kedvezmények maximális nagyságában. A megállapodás értelmében, a másik kereskedés régiójából érkező vevőnek alacsonyabb kedvezményt kínáltak fel, mint a saját régiójukban szokás – ezzel kvázi arra ösztönözték a vevőt, hogy betartsa az általuk megszabott határokat.

Ha a kereskedők tudták, hogy az adott vevő korábban a kartelltársuké volt, akkor szándékosan rossz ajánlatot adtak neki, sőt, egyes esetekben nyíltan visszaküldték az „eredeti” eladójához.

Hasonlóképp régiók szerint osztották el a közbeszerzéseket is.

e.DennikN.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »