Kartellezés miatt állhat bíróság elé a Facebook és a Google

Kartellezés miatt állhat bíróság elé a Facebook és a Google

Amerikában bíróság elé állítanák a Facebookot és a Google-t kartellmegállapodás miatt, amellyel kvázi felosztották egymás közt a hirdetési piacot.

Több amerikai állam is azzal vádolja a két vállalat vezetőségét, hogy domináns piaci pozíció megszerzése szándékával kartellmegállapodást kötöttek. A peranyagot a Google ellen pénteken nyújtotta be Ken Paxton texasi főügyész. Az eredeti vádirat még 2020 decemberében készült el.

A vád szerint a két vállalat titkos tárgyalásain részt vett a Google főigazgatója, Sundar Pichai és a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg is.

Hírdetés

A vádat Texason kívül további tizenhat állam támogatta, a vádirat többek között megemlíti azt is, hogy manipulálták az online hirdetések aukcióját, hogy kiüssék a konkurenciát. Ezek az úgynevezett aukciók anonim felhasználói profilok alapján határozzák meg, mely reklám jelenik meg a weboldalakon.

A vádlók azt állítják, hogy a Facebook működési igazgatója, Sheryl Sandberg 2018-ban egy olyan emailt küldött Zuckerbergnek, amelyben arról írt, hogy a Googlevel kötendő megállapodás stratégiai fontosságú.

A Google szerint természetesen a vádirat tele van pontatlanságokkal, a vádak pedig alaptalanok. A Meta konszern, amely korábban a Facebook nevet viselte, (ma a Facebook már csak egyike a konszern vállalatainak) azzal reagált a hírre, hogy a szerződés a Googlevel az internetes reklámról ugyanolyan, mint amit más aukciós hirdetési platformokkal kötöttek, és éppenhogy segített “növelni a versenyt az online hirdetéselhelyezés területén”.

SITA, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »