Kárt tettek az igazságszolgáltatás függetlenségében Ponta és Tăriceanu kijelentései

Kárt tettek az igazságszolgáltatás függetlenségében Ponta és Tăriceanu kijelentései

A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma pénteken úgy foglalt állást, hogy Victor Ponta volt miniszterelnök és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök 2015-ben, a DNA tevékenységéről szóló kijelentései kárt tettek az igazságszolgáltatás függetlenségében.

A CSM szerint azokról a nyilatkozatokról van szó, amelyeket a két politikus 2015. június 7. és 21. között tett egyes televíziócsatornáknál, illetve Tăriceanu a parlamentben.

„A nyilvánosan tett kijelentések az Országos Korrupcióellenes Tanács (DNA) ügyészei által végzett igazságszolgáltatási tevékenységre vonatkoztak, függetlenségük hiányára, mert állítólag jogtalanul vezetik le a bűnvádi eljárásokat, anélkül hogy a vonatkozó büntetőjogi törvényeket betartanák, mindezt politikai okból, a kormány lemondatásának és a parlamenti többség megváltoztatásának céljából. Azt sejttették, hogy az állam intézményei, illegális módon és felelősségüket figyelmen kívül hagyva, államcsíny révén mondassanak le egy demokratikusan megválasztott hatalmat” – áll a CSM közleményében.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »