Kárpátaljai gyerekek étkeztetésére gyűjt támogatókat a budafoki önkormányzat

Kárpátaljai gyerekek étkeztetésére gyűjt támogatókat a budafoki önkormányzat

A kárpátaljai magyar iskolás gyerekek menzai étkeztetésének támogatására indít adománygyűjtést a főváros XXII. kerületének önkormányzata – közölte a városrész polgármesteri hivatala.

Szabolcs Attila, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, aki 2013-ban Budafok-Tétény polgármestereként székely zászló-kitűzési mozgalmat kezdeményezett, amelyhez az elmúlt két évben több száz önkormányzat, civil szervezet és magánszemélyek ezrei csatlakoztak.

A székely zászlót három éve elsőként kitűző magyarországi közintézményként Budafok-Tétény önkormányzata arra kéri a magyarországi települések vezetőit, indítsanak a XXII. kerületihez hasonló, helyi adománygyűjtő akciókat.

Kiemelték, hogy “égetően” nagy szükség van újabb pénzadományokra, hiszen 2016 januárjától az ukrán állam lényegében megszüntette az iskolai étkeztetés normatív támogatását, és a szülők döntő többségének fizetnie kell ennek költségeit. Közülük sokan azonban nem képesek erre, így egyre több kárpátaljai gyerek esik el a napi egyszeri iskolai étkezéstől is.

Emlékeztettek arra, hogy a mostani felhívást számos korábbi akció előzte meg: Budafok-Tétény tavaly az elsők között reagált Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére, miszerint a súlyos ukrajnai gazdasági válságra, háborús helyzetre tekintettel minden nagyobb magyarországi település válasszon magának egy-egy kisebb kárpátaljai helységet, amelyet a testvérvárosi kereteken túlmenően, hosszabb távon is támogat.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség javaslata alapján a XXII. kerületi önkormányzat választása a határ menti, beregszászi járásbéli Mezőkaszonyra esett. Az akkori, közös felhívás hatására csaknem kétmillió forint gyűlt össze, amelyet egy éven át a mezőkaszonyi óvodás gyermekek étkeztetésének támogatására fordítottak.

Azt követően – a budafoki önkormányzat közreműködésével – egy újabb helyi kezdeményezés eredményeként 67, személyre szóló Mikulás-csomagot kaptak a mezőkaszonyi óvodások és öt felújított asztali számítógépet a társtelepülés oktatási intézményei.

MTI

The post Kárpátaljai gyerekek étkeztetésére gyűjt támogatókat a budafoki önkormányzat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »