Kárpát-medencei összefogással sülnek a kenyerek

Kárpát-medencei összefogással sülnek a kenyerek

Tíz zsák búzaliszttel járul hozzá idén Kolozs megye a Kárpát-medence kenyerének megsütéséhez – ezt ünnepélyes keretek között adták át hétfőn a kolozsvári magyar főkonzulátus udvarán.

szolnok_9531_web_b

„Tegnap aratták ezt a búzát, ma már itt van, és ha minden jól megy, augusztus 20-án meg is kóstolhatjuk, hogy milyen az íze a Kárpát-medence kenyerének” – mondta a helyszínen Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke. 

Rengeteg felajánlás érkezett

Mint részletezte, máskor a megye több településéről gyűjtötték össze a lisztet, ezúttal azonban úgy döntöttek, elfogadják a kolozsi gazdakör felajánlását, és a megye nevében a Kolozsvárhoz közeli település adományozza a szükséges lisztet. Becslése szerint a tíz zsákban mintegy 200-250 kilogramm liszt lehet.

A program Kolozs megyei szervezőinek ugyanakkor a bőség zavarával is meg kellett birkózniuk. „Máshonnan is nagyon szívesen hoztak volna lisztet, de ez így is nagyon sok, oda jutottunk, hogy az kellett mondjuk, most ne hozzatok, mert nincs hová tenni” – avatott be az elöljáró. Emlékeztetett: a korábbi években számos más Kolozs megyei település vett részt a programban. Tavaly például Bálványosváraljáról, Buzáról, Györgyfalváról, Magyarszovátról, Tordaszentmihályról, Székről és Várfalváról gyűjtötték össze Kolozs megye lisztjét.

Szolnok városa és a Szolnok Televízió egyébként 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere – 2013-tól a Kárpát-medence kenyere címet viselő, Szent István király napján zajló programját. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és ünnepélyes keretek között történő megszentelése. Kolozs megyét először 2013-ban kérték fel a szolnokiak, hogy vegyenek részt a programban.  

„Jól kisütötték” a magyarok kenyerét

Közben vasárnap a Pécs melletti Orfűn összeöntötték a Kárpát-medence számos térségében gyűjtött búzát is, amiből a magyarok kenyere sül majd meg. Korinek László jogászprofesszor, a 2011-ben indult program ötletgazdája a helyi malommúzeumban rendezett eseményen azt mondta: már a tavalyi 450 tonnát is meghaladta a jótékonysági kezdeményezésre idén összegyűjtött búza mennyisége. „A kitűzött célt teljesítettük” – hangoztatta.

A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között, ugyanakkor idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesüljenek. Az ünnepségen, melyen Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész is közreműködött, a 19 magyarországi megyéből és a határon túli magyarlakta területekről származó összeöntött búzát, valamint a magyarok kenyere elkészítéséhez szükséges többi összetevőt Kövesi Ferenc, a pécsi gyárvárosi katolikus templom plébánosa áldotta meg.

A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között szerepel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesület.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »