Kárpát-medencei magyarok zenéje Beregszászban

A BorzsaVári, a Servet és a Misztrál

Az elmúlt héten ismét Kárpátaljára érkezett a Kárpát-medencei magyarok zenéje produkció. Lendva, Dunaszerdahely, Magyarkanizsa, Felsőőr és Budaörs mellett Téglás és Beregszász közönségét hozták lázba a zenészek. Tégláson a Csipkés együttes, Szalonna és bandája illetve a Misztrál, Beregszászon a BorzsaVári, a Servet és a Misztrál együttes varázsolta el zenéjével a nagyérdeműt.

Szeptember 28-án zsúfolásig megtelt a II. Rákóczi Ferenc Kárptaljai Magyar Fősikola átriuma, ahol elsőként Böszörményi Gergely, a Stereo Kft./Periferic Records igazgatója, a program megálmodója és elindítója üdvözölte a megjelenteket, s mondott köszönetet támogatóknak, a segítőknek, kiemelten is a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezetnek, Kudlotyák Krisztina igazgatónak. Azt is elmondta, hogy tíz éve, mióta nyitottak az elszakított nemzetrészek felé, és a programmal felkeresik őket, mintegy húszmillió CD-t ajándékoztak a fogadó városoknak. Az idei koncertsorozat végén, a Budapesten a Vigadóban november ötödikén tartandó gálakoncert után is átadják azokat, illetve azt a pénzösszeget, amelyet a koncertsorozat alatt gyűjtöttek Kárpátalja megsegítésére.

Szalipszki Endre beregszászi főkonzul, a rendezvény egyik fővédnöke a színpad mellett felállított Kárpát-medencét ábrázoló térképre mutatva – melyen a program helyszíneit jelölték – örömmel konstatálta, hogy azon nincsenek meghúzva a határok, amiket egyébként az életben a zene mos el. Ezt bizonyítja ez a produkció is.

A Kárpát-medence az otthonunk. Ezer évvel ezelőtt ezt a helyet választották eleink, és bár politikai döntéssel határokkal választottak el bennünket, de a szívünk együtt dobban, mondta Orosz Ildikó, a főiskola rektora, aki azt is hangsúlyozta, hogy merjünk magyarnak lenni.

A zene felüdít, lélekben megerősít, reményt, hitet ad, fogalmazott Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, a rendezvény egyházi fővédnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy hitben, lélekben, nemzeti tudatunkban kell még jobban megerősödnünk, hogy meg tudjunk maradni és ki tudjunk tartani a Kárpát-medencében.

A köszöntőket követően kezdetét vette a zenevarázs. A BorzsaVári népi együttes igazán felemelő perceket szerzett. A Mezőváriban élő Kovács család – Sándor, az apuka brácsán játszik, legnagyobb fia, Dániel az együttes prímása (őt 2015-ben a nagyközönség a Fölszállott a pávában ismerhette meg, ahol különdíjas lett), Tamás fia nagybőgőzik, Abigél lánya meg csodálatos hangon énekel, akárcsak az édesanyja, Erika, aki más formációban lép fel együtt a családdal, s néhány év múlva már talán a legkisebb fiuk is velük muzsikálhat majd) – a beregszászi Kovács Péterrel (hegedű) kiegészülve a Kárpát-medence magyarjainak zenéjéből adott ízelítőt. 

Igazi meglepetészenével rukkoltak elő a Servet együttes tagjai – Kovács Krisztián, Markó Botond és Molnár Bálint –, akik a csángó zene világába kalauzoltak el bennünket, s Markó Botond révén még az ízes erdélyi népmesékbe is belekóstolhattunk.

S ha a zenei élményekből valakinek még nem lett volna elég, akkor azt a Misztrál együttes pótolta. Frenetikus játékukkal, a különleges hangszerek virtuóz megszólaltatásával, hangjukkal, a csodálatosan megzenésített versekkel hamar belopták magukat a hallgatóság szívébe, akik együtt vallották énekben velük: „Isten szeret!”, és együtt énekelte a közönség a Misztrállal Kárpátalja himnuszának is tartott Kárpátalja, édes haza c. dalt is.

A nagyérdemű állva és vastapssal jutalmazta az előadást, melynek végén mindenki együtt – megfogva szomszédja kezét – énekelte a magyarok nemzeti imáját.

kme

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregszászKárpát-medencei Magyarok ZenéjeKárpátaljaUkrajnakultúrakárpátaljai magyarságukrajnai hírekzeneForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »