Káros lehet a sok üdítőital

Káros lehet a sok üdítőital

Aki nagy mennyiségben fogyaszt üdítőitalt, akár gyümölcsből készítettet is, cukorbeteg lehet és elhízhat – hívták fel a figyelmet a szakemberek. 

67c3aea2ad9005ab776ca725d26af183_b

A statisztikák azt mutatják, hogy Románia második helyen áll Európában a gyerekkori elhízás gyakorisága tekintetében, és a lakosság mintegy 11 százaléka cukorbeteg. „Ha valaki például két és fél liter üdítőt iszik meg naponta, az annyit jelent, mintha negyedkiló cukrot fogyasztana” – mondta a Mediafax hírügynükségnek Simona Tivadar szakorvos. Hozzátette, felelőtlenség a szülők részéről, ha üdítőt adnak a gyerekeknek.

„Olyan babákat is láttam, akik cumiból itták az üdítőt. A boltban kapható gyümölcslevek is rengeteg cukrot tartalmaznak, de ezt sajnos nem veszik figyelembe az emberek. Üdítőket csak ritkán, kivételes alkalmakkor kellene fogyasztani” – tette hozzá a szakember. Az orvos szerint a gyakori elhízás és cukorbetegség annak is tulajdonítható, hogy Romániában hiányzik az egészséges étkezésre való nevelés.

„Romániában egyfajta robbanás következett be üdítőfogyasztás terén 1989 után, hiszen az emberek minden üdítőfajtát meg akartak kóstolni, és engedték, hogy a szép, színes csomagolások elcsábítsák őket. Mint mindenben, az üdítőfogyasztásban is a mértékletesség a fontos” – hívta fel a figyelmet a szakember. Románia felnőtt lakosságának 11,6 százaléka cukorbeteg – míg Európában ez az arány 8 százalék – vagyis 1,8 millióan – nyilatkozta Cristian Serafinceanu, a Román Diabétesztársaság elnöke. A szénsavas és szénsavmentes üdítőitalok piaca pedig egyre növekszik Romániában, az egyik nagy, üdítőitalokat gyártó cég adatai szerint 1,6 milliárd literrel adnak el évente.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »