Karol Lovaš: Bemocskolni az embert néha ugyanaz, mintha megölnénk

(…)

 

Felesleges leköpni egy embert, megbélyegezni, aztán pedig úgy viselkedni, mint egy bíró. A médiavadászat a galántai „Čistý deň” intézet igazgatója, Peter Tománek ellen pedig éppen ezeket az érzéseket váltja ki belőlem.

 

 

(…)

 

 

Ezekben a pillanatokban a tömeget követni a legvonzóbb. Az indulatok már kellőképpen fel vannak korbácsolva, a szorongatott kövektől pedig már viszket a tenyerünk.

 

 

De nem, én nem dobom el. Nem csatlakozom. Valamit már tudok az ilyen emberekről…Elég jól ismerem őket ahhoz, hogy tudjam kevés olyan ember van, mint Peter Tománek, aki az eltévedt bárányokat újra és újra magához veszi. Kitartóan és türelmesen kínálja fel nekik egy új élet lehetőségét.

 

 

Amennyiben megmutatkozik, hogy az érintett csődöt mondott, akkor azt mondjuk ki hangosan. Ha bebizonyosodik, hogy részese volt egy bűntettnek, vagy azt rejtegette, akkor legyen megbüntetve. Szeretném megtudni az igazságot. A felbolydult tömegnek azonban nincs joga ítélkezni. (…) A bíráskodás a tömeg kezében olyan valami, ami engem őszintén dühít, és nem csupán engem kéne, hogy dühítsen.

 

 

Az igazságnak azért, hogy igazság legyen, nem kell hangosnak lennie. (…) Az igazságnak megvan a maga ideje. Csendere van szüksége, és egy gondolkodó emberre. A galántai ügy során mintha mindez odébbállt volna. Csupán az utca, a rendőrök és az a lárma maradt, ami keresztül nem lehet érthetően hallani.

 

 

HNonline.sk, Karol Lovaš: Pošpiniť človeka je niekedy to isté ako zabiť ho

 

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »