Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

Az elmúlt napok hajnali lehűlései miatt jelentős kár keletkezhetett a székelyföldi gyümölcsösökben. Leginkább a csonthéjasok szenvedhették meg a fagyokat.

foto-911_b

Azt egyelőre korai felmérni, hogy az áprilisi lehűlés mekkora arányú terméskiesést okozott, jó hír azonban, hogy a vetésekben nem keletkezett kár.

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, főleg a barack, szilva, meggy és cseresznye virágzatában tett kárt a múlt heti fagy. Emlékeztetett, míg két héttel korábban már-már nyárias időjárás volt Hargita megyében, a múlt szerdáról csütörtökre virradóra Csíkszéken mínusz 3 fokot is mutattak a hőmérők, sok helyen havazott is.

Török Jenő elmondta, míg Csíkszeredában mínusz 3 Celsius-fokot mértek, addig Udvarhelyen mínusz 1,5-öt. „A mínusz másfél fok épp a határon van, ugyanis a virágzó gyümölcsfák érzékenységi szintje mínusz 1,5-2 Celsius-fok között változik. A sérülékenységet befolyásolja az is, hogy hol tart a virágzás: amikor még bimbóban van, akkor szívósabb a növény, a virágzás alatt és után pár nappal érzékenyebb. Amikor a lehűlés az érzékenységi határhoz közeli, füstöléssel és locsolással lehet védekezni, segíteni a virágzó fákon” – részletezte a mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Az almafáknak csak egy része van virágban, úgyhogy azok kevésbé érintettek. Hozzátette, nem lehet azonban a teljes régióra általánosítani, hiszen vannak védettebb települések is. Megjegyezte, a gond általában napfelkeltekor van: ha nem felhős az ég, és a növény sejtjeiben levő jégkristályokat napfény éri, a sejt falai szétpattanhatnak.

Magyarországon főleg a szamóca szenvedhette meg az elmúlt hetek lehűléseit, a szakemberek máris 30 százalékos terméskiesésről beszélnek. Az idei virágzás még akár rekordterméssel is kecsegtethetett volna, ha nincsenek az április végi fagyok. A múlt héten még csak a szabolcsi almáskertekre csapott le a hideg, de a héten már a Dunántúlon és Közép-Magyarországon is –3,5 fokot mértek a hajnali órákban. „Ha a várható jó termést nézzük, akkor a gyümölcsösök átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb termésre számíthatnak most” – mondta az Agrotrend szakportálnak Csizmadia György, a Fruitveb gyümölcstermelői főbizottság elnöke.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »