Karnyújtásnyira az éremtől Szász Emese

Karnyújtásnyira az éremtől Szász Emese

A női párbajtőröző Szász Emese már a legjobb négy között van a riói olimpián miután a 16 közé jutásért az észtek 2013-as világbajnokát, Julija Beljajevát, a nyolcaddöntőben a dél-koreai Kang Jung Mit, majd a négy közé jutásért a japán Szato Nozomit búcsúztatta.

A Vasas SC világbajnoki bronzérmese első asszójában nem kezdett jól, hiszen észt riválisa már 4:1-re is vezetett ellene, aztán jól védekezve, kiváló visszaszúrásokkal sikerült felkapaszkodnia, s átvenni az irányítást. Beljajeva abszolút alárendelt szerepet játszott, s végül 15:11-re győzött a magyar párbajőröző.

„Olyan jól sikerült a felkészülésem, hogy 4:1-ről sem okoz nehézséget fordítani. Valójában Beljajeva tartott tőlem, hiszen a budapesti világbajnokság óta sem egyéniben, sem a csapatmérkőzések során nem tudott legyőzni” – nyilatkozta az M4 sportcsatornán az asszót követően Szász Emese, aki az ellen a dél-koreai Kang Jung Mi ellen folytathatta, akivel a houstoni edzőtáborban már vívott, vagyis ismerte a stílusát. A dél-koreai nem jelentett akadályt Szásznak, aki ismét 15:11-re nyert.

Érdekesség, hogy bár a sorsolás alapján erősnek tűnt Szász ága, az utat szépen megtisztogatta a magyar vívó következő ellenfele, Szato Nozomi. A japán párabajtőröző előbb a csapatban kétszeres olimpiai bajnok orosz Tatjana Logunovát, majd az olimpiai címvédő ukrán Jana Semjakinát búcsúztatta el. Ez a két skalp azt mutatta, hogy kellemetlen ellenfél a japán vívó, amelynek némiképp ellentmond, hogy eddigi legjobb eredménye egy 24. hely volt 2010-es párizsi világbajnokságról. Az olimpiára egyébként Szász a hatodik, míg Szato csak a 29. helyen kvalifikált a ranglista alapján.

A negyeddöntőben Kulcsár Győző tanítványa ismét megmutatta, hogy bombasztikus formában érkezett Rióba. Szato Nozomi ellen már 6:1-re is vezetett, (a hetedik találatánál sportszerűen azt is jelezte, hogy leszúrt a pástra, vagyis az nem jelent találatot), majd 15:4-re gyakorlatilag lesöpörte a pástról riválisát.

Szász legközelebb az elődöntőben, magyar idő szerint 21:30-kor lép pástra a francia Laura Rembi ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »