Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe a karancssági Szentkúton

Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe a karancssági Szentkúton

A karancssági Szentkút (Nógrád megye) története 1866-ra vezethető vissza. A kút vizének a hagyomány szerint gyógyító hatása volt. 1948-ban lourdes-i barlangot építettek mellette. A zarándokhelynek Mindszenty József bíboros hercegprímás évente két nyilvános szentmisét engedélyezett, melyek egyike Kármelhegyi Boldogasszony ünnepéhez kötődik.

A hagyományoknak megfelelően július 16-án, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepének délelőttjén idén is gyalogos zarándoklat indult a karancssági Nepomuki Szent János-kápolna elől.

Minden korosztály képviseltette magát a település külterületén található Szentkúthoz vezető, közel három kilométeres zarándokúton. „A Kapás Attila atyához tartozó egyházközségekből gyermekek, középkorúak, idősek egy közösségben, egy lelkülettel imádkoztuk az örvendetes szent olvasót és közösek voltak az énekeink is” – írta beszámolójában Dénes Katalin katekéta, lelkipásztori munkatárs.

A Szentkúthoz érve nagy meglepetés fogadta a zarándoksereget: a Rimóci Rezesbanda egyik tagja, a Ságújfaluból elszármazott Homoki Tamás kísérte trombitaszóval beköszönésüket, majd a szentmise énekeit is.

Kapás Attila atya mindannyiuk szándékára mutatta be és ajánlotta fel a szentmisét. Tanítást adott a skapuláré eredetéről, a jelképek helyes értelmezéséről és a mindennapi élethez kapcsolódó használatáról. Hangoztatta az alázatos, de bizakodó kérések jelentőségét és a Boldogságos Szűz Mária irántunk való édesanyai hűségét.

Hírdetés

A hívekkel, zarándokokkal együtt ünnepelt Bablena Ferenc István, Nógrád Megye Közgyűlésének alelnöke is.

„Madárdalos, meghitt környezetben, árnyat adó fák alatt adtunk hálát azért, hogy együtt ünnepelhettünk” – olvasható az idei zarándoklatról készült beszámolóban.

Karancsság Szentkútja több mint 150 éves múltra tekinthet vissza. „Reméljük, hogy még sok gyalogos zarándoklaton vehetünk részt lelkünk épülésére, közösségeink erősödésére. Köszönjük mindazok szolgálatát, akik szebbé tették az ünnepünket” – írta Dénes Katalin.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bablena Ferenc István, Dénes Katalin, Sütő Erika

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »