Karlendítés: az EMNP elnöke helyében Tőkés László bocsánatot kért volna

Karlendítés: az EMNP elnöke helyében Tőkés László bocsánatot kért volna

Tőkés László bocsánatot kért volna Csomortányi István EMNP-elnök helyében ifjúkori karlendítős fotója miatt. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke erről szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt.
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) védnöki szerepét ellátó volt európai parlamenti képviselő újságírói kérdésre tért ki az erdélyi magyar közéletben tavaly nagy port kavart ügyre. Elmondta, egészen más embernek ismeri Csomortányi Istvánt, mint ahogy a történtek nyomán sokan politikailag interpretálni akarják a néppárti elnök személyiségét.

Úgy vélte, a néppárt elnökének megnyilatkozása az „erkölcsi elévülés” kategóriájába tartozik, hiszen Csomortányi jelenlegi tevékenységére szerinte egyáltalán nem jellemző a szélsőségesség.

Hírdetés

Az ifjúkori karlendítést ahhoz hasonlította, amikor gyerekek a grundon „hitlerista játékot folytatnak, butáskodnak”. Tőkés ugyanakkor szolidaritást vállalt az idegengyűlölettel vádolt ditrói székely közösséggel is, mely szerinte a hagyományaihoz ragaszkodik. „Nem hiszem, hogy a ditróiak rasszisták volnának. Egy hagyományos közösségben ilyen magatartást nem szabad szélsőséges interpretációban minősíteni, ez az ördög műve” – szögezte le az EMNT elnöke.

Elmondta: ez máshol is megtörténik, hiszen egy svájci kantonban népszavazáson utasították el az idegenek befogadását, és döntöttek az ezért járó büntetés kifizetéséről. Hozzátette: Erdélyben helyenként olyan zártak és hagyományőrzők a közösségek, hogy a néphagyományairól híres Széken például az alszegiek a felszegiekkel sem házasodtak. „Egy család is nehezen fogad be egy vőt vagy menyasszonyt. Ugyanakkor a román nép sem magyarellenes, hanem csak egy adott réteg, a magyarellenességet pedig a román politikusok terjesztik” – vélekedett Tőkés László.

Mint ismeretes, Csomortányi Istvánról tavaly szeptemberben, az EMNP Kolozs megyei szervezetének közösségi oldalán jelent meg egy fénykép, amelyen – még ifjúkorában – négy fiatal társaságában látható, amint náci karlendítéssel pózol. A történtek nyomán az RMDSZ lemondásra és a közéletből való távozásra szólította fel a néppárt vezetőjét, akit a szövetséghez közel álló Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) feljelentése nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ötezer lejes bírsággal sújtott az emberi méltóság megsértése miatt. Csomortányi korábban „ízléstelen Facebook-os manipulációnak” nevezte a történteket, amelyekért nem kért bocsánatot, a CNCD-hez eljuttatott írásos álláspontjában pedig közölte: „kétes hitelességű fotók alapján jelentették fel, amelyeket nem ő hozott nyilvánosságra, ezért a diszkrimináció alanya kérdéses”.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »