Karakas és Ungvári napja felragyoghat

Karakas és Ungvári napja felragyoghat

Ma két olyan cselgáncsozónk lép tatamira – Karakas Hedvig (57 kg) és Ungvári Miklós (73 kg) –, akik akár olimpiai bajnokként is zárhatják a napot. A sorsolásuk nem rossz, vélhetően a pillanatnyi forma dönt arról, meddig juthatnak el.

A TELJES MAGYAR PROGRAM

Karakas Hedvig pontosan tudja, milyen fent és lent. A Honvéd dzsúdósa ugyanis korosztályos szinten mindent megnyert, majd a felnőttek közt vb-, és Eb-bronzérmet nyert, 5. lett a londoni olimpián. Majd jöttek a sérülések, edző- és klubváltások, műtötték a térdszalagját, de innen is sikerült felállnia. Tavaly az Európai Játékokokon, amely Európa-bajnokság is volt egyben, ezüstérmet szerzett, ami újra elindította őt felfelé. Azóta 2015-ben harmadik lett a tokiói Grand Slamen, idén pedig Havannában ezüst-, Tbilisziben bronzérmet szerzett a Grand Prix-tornákon, a guadalajarai World Mastersen pedig ismét bronzérmet akasztottak a nyakába.

Kizárólag az arany hiányzik. Éppen ezért május vége óta már csak Rióra koncentrál, az álma pedig természetesen az olimpiai bajnoki cím.

– Nem négy évet, hanem egy egész életet készül az ember egy olimpiára, és ennek a terhét már úgy vélem, megfelelően kezelem. Kizárólag az olimpiai érem, az aranyérem érdekel, ennek rendeltem alá mindent. A munkában hiszek, és abban, hogy nem hiába dolgoztam annyit – jelentette ki Karakas Hedvig még elutazása előtt.

A sorsolás számára tökéletesen alakult, hiszen Toncs Péter tanítványa a szabadkártyás türkmén Norjavova ellen rajtol, majd ezt követően a kanadai Beauchemin-Pinard ellen már a legjobb nyolc közé jutásért harcolhat, akit néhány hete, a World Judo Masters bronzmeccsén legyőzött. Ha eddig eljut, már biztosan pontszerző, és olyan lendületet kaphat, ami nagyon messze viheti.

Hasonló magasságokba juthat a magyar válogatott korelnöke, a 36 éves Ungvári Miklós, aki négy éve az ezüstéremig menetelt Londonban. Igaz, akkor a 66 kilóban, de háromszoros Európa-bajnokunk alaposan beleerősödött új súlycsoportjába, amelyben ráadásul az egyik legjobb földharcosnak számít. Erőnléte még mindig legendás, így nem véletlen, hogy az esélyesek között számol vele mindenki.

Ungvári Miklós a londoni ezüst után Rióban is dobogóra állna

A sorsolásnál Fortuna amennyit adott, annyit igyekezett is elvenni. Egyrészt Ungvári elkerülte a sokkal keményebbnek ígérkező felső ágat, és első ellenfelének a portugál Saraivát kapta meg, ami nem leküzdhetetlen akadály a ceglédi klasszisnak. A legjobb nyolc közé jutásért viszont már az elit következik, ugyanis vagy az üzbég Saripov vagy a holland Dex Elmont igyekezhet Ungvári útjába állni. Nem lesz egyszerű, de mivel mindkettőt verte már korábban a magyar versenyző, miért pont Rióban szokjon le erről? A negyeddöntőtől kezdve meg „lehet eső, lehet napsütés…”

– Biztos vagyok abban, hogy a meccsnapon leszek a legjobb formámban. Nem tartom magam a legnagyobb favoritnak, de egy olimpián sosem lehet tudni. Érzek magamban annyit, hogy mérkőzéseket nyerjek, majd meglátjuk, mire lesz ez elég – állította Ungvári Miklós.

Cselgáncs (2-es Carioca Aréna)
15.00–18.00 (10.00–13.00): női 57 kg (Karakas Hedvig) és férfi 73 kg (Ungvári Miklós), előcsatározások, negyeddöntő
20.30–22.40 (15.30-17.40): női 57 kg és férfi 73 kg, vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzés, döntő


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »