Karakas és Ungvári még harcol az éremért

Karakas és Ungvári még harcol az éremért

A riói olimpia cselgáncsversenyének mai napján mindkét magyar versenyző, Karakas Hedvig (57 kg) és Ungvári Miklós (73 kg) remekül kezdett, bejutott a legjobb nyolc közé. Ott azonban mindketten vereséget szenvedtek, ám a vigaszágon még eljuthatnak az áhított éremig.

Nagy reményekkel vártuk a mai napot a riói olimpia cselgáncsversenyén, és eddig nem is kellett csalódnunk. A hölgyek 57 kg-os mezőnyében Karakas Hedvig szép győzelemmel – a türkmén Rusana Nurjavovát alig egy perc alatt karfeszítéssel verte – mutatkozott be.

– Meglátta a helyzetet és szépen megcsinálta – összegezte tanítványa teljesítményét Toncs Péter, aki a következő ellenfél, a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard ellen különleges taktikát dolgozott ki.

Egy biztos, nem azt beszélték meg, hogy a kanadai dzsúdós kis híján kitépje Karakas kezét a küzdelem elején – “Majdnem kitépődött a karom”, közölte a magyar –, majd utána majdnem leszorítsa. A Honvéd dzsudósa azonban magához tért, átvette a kezdeményezést, és végül ha nehezen is, de intéssel megnyerte a nyolcaddöntőt. Ezzel biztossá vált, hogy London után Rióból is legalább pontszerzőként távozik. A negyeddöntő viszont nem jött össze, ugyanis a brazil világbajnok, Rafaela Silva ellen sajnos kikapott egy wazari értékű dobással, ám nem kell érmes álmairól lemondania, hiszen a vigaszágon amennyiben legyőzi a tajvani Lien Csen-linget, akkor megküzdhet a harmadik helyért.

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós hasonló utat járt be, mint Karakas. A londoni olimpián 66 kg-ban ezüstérmes magyar cselgáncsos előbb taktikus dzsúdóval legyőzte a portugál Nuno Saraivalt, majd következett az Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes holland Dex Elmont. A 36 éves ceglédi klasszis 9 másodperccel a vége előtt a nap dobását mutatta be: gyönyörűen kivitelezett válldobása ippont ért.

Ungvári Miklós megszerezheti a londoni ezüst után a bronzérmet Rióban

Ezzel Ungvári is bejutott a legjobb nyolc közé, ahol egy újabb, a 2016-os Európa-bajnokkal, az azeri Rustam Orujovval csapott össze. A magyar dzsúdós mindent megtett a sikerért, ám ellenfelének megadtak egy meglehetősen vitatható wazarit, majd amikor az utolsó másfél percet kizárólag meneküléssel töltötte, a bírók csak háromszor intették meg, így Ungvári kikapott. Ám ő is folytathatja a 20.30-kor kezdődő esti programban, ahol az első visszamérkőzését az amerikai Nicholas Delpopolóval vívja, akit legyőzött eddigi egyetlen mérkőzésükön.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »