Karácsonykor többen hívják fel a segélyhívó számot

Karácsonykor többen hívják fel a segélyhívó számot

POZSONY. A mentőknek a karácsonyi ünnepek előtt és alatt a megszokottnál több dolguk akad, általában többen hívják fel a segélyhívó számot, mint év közben.

„Számos idős és magányos ember hívja fel a segélyhívó számot, de a pszichés betegek is gyakrabban hívnak, mert az ünnepek idején romlik az egészségi állapotuk” – mondta el Alena Krčová, az Egészségügyi Mentőszolgálat műveleti központjának szóvivője.

Pszichiáterek szerint karácsony idején sok embernek visszatér a depressziója vagy másféle lelki eredetű betegsége. Az emberek ugyanis ilyenkor érzékenyebbek, felidézik a hajdani emlékeiket, ismét átélik valamelyik hozzájuk közelálló személy elvesztését, a fel nem dolgozott gyászukat, szorongnak és bizonytalanok. Elsősorban az idősebb emberek sokkal sebezhetőbbek ezen időszakban. Sajnos, semmiféle arra vonatkozó univerzális tanács nincs, mit is tegyünk annak érdekében, hogy a magányos ember karácsony idején ne gyötrődjön.

A segélyvonalon azonban nem csak lelki gondokra keresnek gyógyírt. Az ünnepek idején sokan azért hívják fel a 155-s telefonszámot, mert emésztési problémákkal küzdenek, például nem tartják be a diétájukat, epegörcsük van, esetleg sok szeszesitalt fogyasztottak. „Ezzel összefüggnek az elesések, balesetek, végzetes veszekedések és közlekedési balesetek. Olyan esetek is előfordulnak, hogy a hívó fél félrenyelt egy csontot” – mondta el Krčová.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »