Karácsonykor sem lesz víz

Karácsonykor sem lesz víz

A karácsonyi ünnepek alatt sem lesz vezetékes víz az atrazin-szennyezés által sújtott hat csallóközi községben. A vízművek gallontartályokkal látja el a bakai, a csallóköznádasdi, a dercsikai, a gellei, a sárosfai és a lúcsi háztartásokat.

Három faluban, Bakán, Csallóköznádasdon és Dercsikán egy hete megtiltották a vezetékes víz használatát, mivel az atrazin növényvédő szer aránya meghaladja a megengedett határértékeket. Kedden Lúcson, Gellén és Sárosfán is tilalmat rendelt el a regionális közegészségügyi hivatal. A Nyugat-Szlovákiai Vízművek tartálykocsikkal szállít ivóvizet a falvakba. Bertalan György, Baka polgármestere elmondta, a lakosok egyre nehezebben viselik a korlátozást. „Tegnap is késve érkezett meg a tartálykocsi. Az sem javítja a helyzetet, hogy leghamarabb január 4-én szerelhetik be a víztisztító berendezést” – tájékoztatta lapunkat a polgármester. A vízművek képviselői tegnap egyeztettek az érintett falvak polgármestereivel arról, hogy az ünnepek alatt hogyan oldják meg a vízellátást, ugyanis három napig – vasárnap, hétfőn és kedden – nem járnak a tartálykocsik. A vállalat minden háztartásba juttat elegendő mennyiségű ivóvizet, amelyet az előre bejelentett helyeken osztanak ki a lakosoknak.

Háztartásonként napi 19, vagyis a három napra összesen 57 liter vizet adnak a lakosoknak.

„Naponta kétszer tartálykocsiból osztjuk a vizet, bárki csapoltathatott ivóvizet, a gallontartályokat azonban név szerint osztjuk ki. Előtte levélben tájékoztatjuk az érintett lakosokat” – közölte Vajas Imre, Gelle polgármestere. A régióban többen saját kútból nyerik az ivóvizet. „Ők saját felelősségükre fogyasztják a vizet. Nincs információnk arról, hogy a kútvíz mennyire szennyezett, a kutak ugyanis nincsenek olyan mélyre fúrva, mint a vízművek forrása” – folytatta Vajas. Ezt Kiss László Lúcs polgármestere is megerősítette. „Elküldtük a kérvényünket Pozsonyba, de leghamarabb január elején vesznek mintákat” – nyilatkozta Kiss László. Lúcson is bárki csapoltathatott vizet a tartálykocsiból, de arra is felhívták a lakosok figyelmét, hogy az ünnepek alatt korlátozásra kell számítani, ezért mindenki szerezzen be elég ivóvizet.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter ma délben találkozik a polgármesterekkel Csallóköznádasdon.

Egyelőre nem világos, hogy a 2004-ben betiltott növényvédő szer hogyan került a vízvezetékbe. A környezetvédelmi minisztérium szerint a vízművek felel a víz minőségéért. „Nem a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozik, hogy a csapvíz minőségét ellenőrizze. Ez a szolgáltató, vagyis a Nyugat-Szlovákiai Vízművek feladata” – közölte Tomás Ferenčák, a tárca szóvivője. A szennyezés miatt a környezetvédelmi miniszter rendkívüli ellenőrzéseket ígér, a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség ellenőrzést tart a térség üzemeiben.

A Nyugat-Szlovákiai Vízművek köteles rendszeresen ellenőrizni a csapvíz minőségét. Ha eltérést észlelnek, jelenteniük kell a közegészségügyi hivatalnak, amely megtilthatja az ivóvíz fogyasztását. „Egyértelműen a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozik kivizsgálni, honnan ered a szennyeződés. A közegészségügyről szóló törvény alapján a lakosság egészségének védelme, nem pedig a környezet védelme a feladatunk” – magyarázta Misányik Tibor, a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa. A következő mintavétel előtt a vízműveknek be kell szerelnie a szűrőberendezést. A tilalmat akkor vonja vissza a hivatal, ha az értékek a megengedett szintre csökkennek. Most azonban még senki nem tudja, mikor kerülhet sor erre. (báva, ie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »