Karácsonyi Üdvözlet

Karácsonyi Üdvözlet

Nehéz ráhangolódni az ünnepekre úgy, hogy az ember ne legyen borúlátó, ne aggódjon amiatt, hogy is lesz az idén a karácsony, ki kivel találkozhat majd személyesen, kivel a világhálón, kinek kell maszkot viselni, kit ölelhet meg gondtalanul, elfelejtve, hogy egy világjárvány második évében vagyunk, túl a negyedik hullámon, az ötödik küszöbén.

Ilyenkor, év vége felé nem csak a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepére készülünk, de értéket adunk az éves munkánknak, köszönetet mindazoknak, akik nélkül az eredmények elmaradtak volna, akik önkéntes, lelkes és odaadó fáradozásai megkönnyítették a feladatokat, akik áldozatos munkájukkal jó hírnevet hoztak és hoznak a kanadai magyar diaszpórának.

Ilyenkor kell köszönetet mondani a szülőknek, akik a családon belül továbbadják a magyarságtudatot, a magyar szív, a kultúra, a nyelv szépségét és ha kell, versmondásra késztetik a legkisebbeket is, ezzel tisztelegve gazdag irodalmi hagyományainknak. Köszönetet kell mondani tanárainknak, akik hétről hétre magyarrá nevelik Kanadában született gyermekeinket. A cserkészvezetőknek, akik fegyelmet, közösségi érzést adnak a kezük alatt felnövő generációnak, a néptáncoktatóknak, akik látványos táncot hoznak össze az ügyetlen kis lépésekből, ezzel a közösségtudatra és egyben a népi hagyományokra hangolva fiataljainkat. Aztán meg kell említeni a templomokat, akik kereszténységre, Isten szeretetére oktatják utódainkat, ezzel biztosítva a kereszténység megmaradását és azt, hogy karácsonykor Jézus születésekor fogadják a szeretetet szívükbe és ne az legyen a fő szempont, hogy milyen ajándék van a fa alatt.

Ebben az évben programjaink, mint a „Magyar Vagyok Kanadában” című országos vetélkedőre való felkészítés azt igazolja, hogy a közös munkának gyümölcse van, a kanadai magyarok összetartozása példátlan.  A vetélkedőben résztvevő több mint tíz kanadai magyar hétvégi iskola, azok tanárai és diákjai a honismereten, magyar történelmen, kultúrán alapuló anyag elsajátításával nem csak a vetélkedő sikerét biztosítják, de a gyermekek magyarságtudatát, nemzeti érzésüket is. Egy olyan generációt szeretnénk itt a tengerentúlon felnevelni, akik büszkék magyarságukra és közel érzik magukat magyar örökségükhöz, akik később felnőttként akár üzleti akár akadémiai sikereikkor nem felejtik el magyar gyökereiket.

Kihasználva Kanada természeti adottságait kétszer is túráztunk. A tavaszi „Trianon 101” túra sikerét az őszi „1956@65” túra követte. Közösségeinkben a cserkészek voltak azok, akik a túrákat komolyan véve, tömegesen, magyar zászlókkal a kezükben tették meg a kiírt feladatot, de túráztak egyének, családok, iskolák is; lóháton, kajakkal, kenuval, kerékpárral vagy éppen gyalog Kanada minden pontján. A tavaszi túránkon 14 város magyarjai, az őszi kihíváson tíz város vett részt, de Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és csapata is csatlakozott.  Hírünk a „social media” segítségével még Nagyváradra is elért, ahonnan szintén velünk tartottak.

Tavasszal lelkesedéssel vártuk, hogy a tavaly közel húsz helyen elültetett Nemzet Fája hajtást és levelet hozzon, ezzel bizonyítva, hogy a magyar fa, idegen földön megvetve gyökerét is büszke – a magyar szalaggal átkötött – hajtásaira, új leveleire.

Idén is megemlékeztünk hőseinkről, emlékműveinket több városban is megkoszorúztuk, magasra emeltük a magyar zászlót. Az 1956-os forradalom 65-ik évfordulóján nemzeti szineinkkel kivilágított hidakkal, épületekkel emlékeztünk és fénypontként a Niagara vízesés is piros-fehér-zöldben pompázott. Kulturális egyesületeink műsoros megemlékezéseket tartottak, már amennyire a járványügyi intézkedések azokat engedték.

Hírdetés

Folytattuk Zoom sorozatainkat és a Pécsi Tudományegyetem Zoom Diaszpóra Projekt Hálózatában bemutattuk a kanadai magyar diaszpóra múltját, jelenét és jövőjét is.

Készen állunk az Összetartozás Tánccsoport “Elvándorlás” című táncművének bemutatójára, mely eredetileg Trianon 100. évfordulójára készült, Kádár Ignác Aranysarkantyúval kitüntetett koreográfus irányítása alatt, ehhez a darabhoz írt zenével. A tánccsoportban Kanada legtehetségesebb néptáncosai szerepelnek. Az első előadást a jövőév elején tartjuk Torontóban.

A 2021-es évben külön örökségi emléket állítottunk az első telepes magyaroknak, különösen Bashaw településen, Albertában, de a magyar kormány támogatásával a Saskatchewan tartományban lévő békevári első református templom helyreállításán is dolgozunk.

Képzőművészeti és fotókiállításokat, könyvbemutatókat tartottunk. Összehoztunk egy mini diaszpóra konferenciát Edmontonban az újrakezdés szellemében, ahol 34 kanadai magyar szervezet képviseltette magát.

Ebben az évben több honfitársunk önkéntes munkáját is állami kitüntetéssel ismerte el a Magyar Kormány, így mi is szívből gratulálunk a kitüntetetteknek.

Oldalakat lehetne írni a kanadai magyar szervezetek programjairól, önkénteseink aktív munkájáról, mely nélkül nem lenne Kanadában magyar közösségi élet.
Sok szervezetnek, egyesületnek, iskolának, közösségnek van weblapja, Facebookos elérhetősége, kérem kövessétek azokat, és így első kézből juthattok friss információkhoz.

Mindannyiunknak nagyon boldog, békés és áldott karácsonyt és egy vírusmentesebb új évet kívánok!

Folytassuk együtt amit elkezdtünk, legyünk együtt 2022-ben is!

Szenthe Anna

MDT Kanadai Regionalis Elnök

kanadaimagyardiaszpora.com

The post Karácsonyi Üdvözlet appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »