Karácsonyi kettős ostrom alatt áll a pláza

Karácsonyi kettős ostrom alatt áll a pláza

Támasztjuk a korlátot a WestEnd City Center bevásárlóközpont emeleti szintjén, és letekintve a karácsonyi forgatagra elégedetten állapítjuk meg: azért jól élnek a magyarok. Legalábbis a főváros központi helyén lévő plázából így látszik. Orbán Viktor miniszterelnök már februárban megmondta: a magyar emberek megdolgoztak az eredményekért, és „pártállásra való tekintet nélkül” jó érzés látni, hogy fokozatosan beérik a munka gyümölcse. Igaz, Kóka János akkori gazdasági miniszter szerint már 2005-ben is dübörgött a gazdaság, de a plázában hömpölygő tömeg arra lehet bizonyíték, hogy a kormány egyre több pénzt hagyott az emberek zsebében, sokan most már tényleg jobban élnek, mint négy éve.

Elég öt percet eltölteni Közép- és Kelet-Európa legnagyobb területű plázájában, hogy az legyen a benyomásunk: ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét. (Hogy a plázák világán túli Magyarországon mi a helyzet, az nem ennek a cikknek a témája.) Ráadásul most kettős ostrom alatt áll az épület: az ünnepi vásárlók és a Star Wars-rajongók is megrohamozták. Persze nem csoda, hogy év végére ennyi elköltendő pénzük maradt az embereknek, hiszen jelentős béremelések voltak a közszférában, a minimálbér is már bőven meghaladja a létminimumot, s a nyugdíjprémium is megérkezett az érintettek számlájára.

http://mno.hu/

Kitömött pénztárcával a zsebben már csak azt kell eldönteniük az embereknek, melyik boltot válasszák. Na, ebben már nem tud segíteni a kormány, így kénytelenek vagyunk önálló döntést hozni. Szerencsére a legtöbb boltban éppen leárazás van. Most akár 20-40 százalékkal olcsóbban is rengeteg tárgyat megvehetünk szeretteinknek. Ez nagyon kedves gesztus a kereskedőktől – remélhetőleg nem mennek csődbe.

Először egy játékboltba térünk be. – Átlagosan 30 ezer forintot költenek az emberek – feleli kérdésünkre egy fiatal eladólány. Az üzletben már így is nehéz mozogni a tömegtől, pedig csak hétköznap este van. Az eladó egy hónapja dolgozik a boltban, de a szombat estét alig élte túl, és előre fél a december 23-i vásárlói rohamtól. Míg a legnépszerűbb játékokról kérdezzük, szinte percenként kérik a segítségét a gyerekük számára legjobb ajándékot keresgélő szülők. Miután megmutatja, hol van a gyurma és a varázshomok, nekünk egy különlegességre hívja föl a figyelmünket. – Ez most a legnagyobb őrület: kikelthető tojások. Ha eleget szeretgeti a gyerek, akkor egy aranyos kis fióka bújik elő belőle, amit megtaníthatnak énekelni és táncolni.

Hírdetés

http://mno.hu/

Ezután egy gondolatolvasó robottal barkochbajátékba kezdhetünk, de robotkutyust is tehetünk a karácsonyfa alá. Persze gondoltak a Star Wars-rajongókra is, csak legó, kártya, társasjáték, valamint játékfigurák közül választhatnak. Az árakat elnézve valóban könnyű feladat 30 ezer forinttól megszabadulni, ráadásul Erzsébet-utalványt nem fogadnak el.

http://mno.hu/

Érdekes, hogy valamilyen kifürkészhetetlen okból a pláza folyosóit legnagyobb íróinkról, költőinkről, építészeinkről, politikusainkról nevezték el. A könyvesbolt legalább a Jókai Mór sétányról nyílik, egy gusztusos gyorsétterem mellett. – Az átlagos költés 7-10 ezer forint körül lehet. Sokan több könyvet is vesznek, és 3000 forint alatt már nincsen könyv – mondja egy másik fiatal eladólány. Ő már négy éve dolgozik itt, így tapasztalatból tudja, hogy legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, így pénteken és szombaton biztosan kanyarodni is fog a sor.

– A külföldiek csodálkozni szoktak, hogy ennyire szeretik a könyvet a magyarok – meséli. Jelenleg Fa Nándor élménybeszámolója vezeti az eladási listát, de az Orbán-rezsim mibenlétéről szóló alkotással is sokan próbálnak karácsonyi meglepetést okozni. Csak nehogy veszekedés legyen a vége. A Star Wars képes útmutató albumot egyelőre nem fedezték föl a rajongók. Nem kis türelem kell ahhoz, hogy az ember kabátban, csomagokkal a kezében végigállja a sort a pénztárig, ahol diákok dolgoznak. A piacvezető elektronikai kiskereskedő boltjába már nincs is kedvünk bemenni. Hogy adni milyen jó érzés, azt könnyű leolvasni a vevőszolgálatnál várakozók arcáról. Apró öröm viszont várakozás közben, hogy a moziszinten a Star Wars-rajongók számára készülő pattogatott kukorica illatát egy emelettel lejjebb is érezni lehet. És ez ingyen van.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »