Karácsony Gergely: nem én szeretnék teljhatalmat

Karácsony Gergely: nem én szeretnék teljhatalmat

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva csak olyan döntéseket hoz meg, amelyeket a testület többsége támogat – közölte a főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A héten nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, mert a nevében a főpolgármester hoz döntéseket. “Nem én szeretnék teljhatalmat, hanem a törvények ruházzák rám azt a felelősséget, hogy a veszélyhelyzet idején a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva én hozzam meg a döntéseket” – szögezte le a főpolgármester. Hozzátette: ez egy olyan helyzet, amivel élni kell, de visszaélni vele tilos.

A törvény szerint „Veszélyhelyzetben a ( …) fővárosi (…) közgyűlésnek feladat- és hatáskörét (…) a főpolgármester (…) gyakorolja” – írta a videó mellett.

Közölte, szerdán egyeztetett a közgyűlés minden frakciójával és a független képviselőkkel.

Hírdetés

Főpolgármesterként azt is vállalta, hogy pontosítják, módosítják azokat az előterjesztéseket, amelyeket nem övez teljeskörű politikai konszenzus – jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint különösen fontos lenne a jelenlegi helyzetben, hogy a politikai szereplők ne az ellenséget, hanem a szövetségest lássák egymásban. “Én megpróbálok így eljárni” – fogalmazott.

Karácsony Gergely közölte, ilyen teljeskörű konszenzus mellett döntött Rudolf Péter kinevezéséről a Vígszínház élére, és arról is, hogy egymilliárd forintot csoportosítanak át a járvány elleni védekezés forrásainak biztosítására. Továbbá így döntenek majd – folytatta – azon kis- és középvállalkozások megsegítésről is, amelyek komoly gondba kerültek a fővárosi önkormányzat bérlőiként.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »