Karácsony Gergely átverték: azt hitte, hogy Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesterrel beszél

Karácsony Gergely átverték: azt hitte, hogy Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesterrel beszél

Furcsa sztoriról számolt be Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. 

„A közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáimhoz hasonlóan engem is felhívott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő. Mivel a videóhívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra. Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem”

– közölte Karácsony Gergely.

Arról is tájékoztatott, hogy a kijevi főpolgármesteri hivatallal folytatott egyeztetését követően megerősítésre került, hogy csalás történt.

Hírdetés

Budapest első embere minderről hivatalosan tájékoztatja a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert,

és felkéri a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit.  

„Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyeztetek”

– osztotta meg reményeit Karácsony Gergely. 

Ahogy az ismert, Orbán Viktor miniszterelnököt viszont valóban felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, de az egy másik kávéház. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »