Karácsony Gergely: A menedékkérők jogainak biztosítása morális kötelesség, de ezt egyetlen választási plakátra sem írjuk majd ki – interjú

Karácsony Gergely: A menedékkérők jogainak biztosítása morális kötelesség, de ezt egyetlen választási plakátra sem írjuk majd ki – interjú

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt a német „die Zeit”-nak arról beszélt, hogy a magyar hatóságok kegyetlenül bánnak a menedékkérőkkel, amit ő megválasztása esetén azonnal orvosolna. Arra kérdésre azonban, hogy ezt nyíltan felvállalná-e a választási kampány során, már visszakozott és nyíltan kijelentette: ilyet nem írnak egyetlen plakátra sem, mert akkor a választást bizonyosan nem nyernék meg.

Miután a magyarországi média felkapta a hírt, Karácsony facebook oldalára azt írta: kijelentéseit félreértették, mert valójában ő is a gazdasági bevándorlás ellen foglal állást. Csakhogy Karácsony az interjúban világos vonalat húzott a „menedékkérők” és a „vendégmunkások” között, így marad a kérdés: mik a tervei Karácsony Gergelynek az afgán, szír, iraki, pakisztáni stb. bevándorlók tömegeivel Magyarországon?

Zeit Online: Az ellenzéki koalícióban, amelyhez Ön tartozik, a [szélső-]jobboldali Jobbik is képviselteti magát. Hogy akar velük együtt dolgozni?

Karácsony Gergely: Az ellenzék számtalan különböző pártból tevődik össze, amelyek azonban az elmúlt tíz év folyamán megtanulták, hogy hogyan jöjjenek ki egymással. Sok kérdésben nem osztom a Jobbik vagy más pártok véleményét, de itt a budapesti városi önkormányzatban nagyon jól össze tudunk velük dolgozni és már ezért sem tartom kilátástalannak a helyzetet. A Jobbik szélsőjobbos pártként jött létre, de ma már egy jobb-közép párt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az Európai Néppárt tagjai szeretnének lenni. Lehet, hogy vannak vitás kérdések köztünk, de semmiképp sem beszélhetünk mély árkokról, ha a törvényhozásról van szó.

Hírdetés

Zeit Online: Ez azt jelenti, hogy menekült- és bevándorlásügyi kérdésekben is meg tudnak egyezni. A jobbikos képviselők ugyanis többször is kitűntek antiszemita és rasszista kijelentéseikkel.

Karácsony Gergely: A menedékkérőket érintő emberi jogok garantálása Magyarországon a szövetségben lévő hat ellenzéki párt alapprogramjának a része. Ez egy közös megegyezésre alapszik, amit a Jobbik is elfogadott. Hogy a magyar hatóságok embertelenül bánnak a menedékkérőkkel, elfogadhatatlan, még akkor is, ha az ember nem a gazdasági migráció híve. Én is azt vallom, hogy az alacsony keresetű szektorok vendékmunkásai szétzúzzák a magyar munkavállalók tárgyalási helyzetét a munkaerőpiacon. Ellenben a menedékkérők ellen elkövetett kegyetlenségeket határozottan elutasítom.

Zeit Online: És mégis – Milyen reális prioritásokat élveznek a menekültek és bevándorlók jogai az Orbán-ellenes ellenzékben?

Karácsony Gergely: Hadd legyek őszinte – a választást ezzel a témával nem nyerjük meg. A menedékkérők jogainak biztosítása morális kötelességünk, ami a programunk része, de ezt egyetlen választási plakátra sem írjuk majd ki. A választási kampány témája a […] korrupció elleni harc és a szegénység felszámolása lesznek.

Zeit.de – a teljes interjút német nyelven itt olvashatja


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »