Karácsony azt szeretné, ha a Fidesz és a szavazói megszűnnének

 

„Karácsony Gergely és a baloldal az elmúlt napok adok-kapokja után kezdik elveszíteni hitelességüket a választóik előtt” – vélekedett az előválasztásról az M1-en nyilatkozó elemző. Szerinte az elmúlt hetekben látott veszekedések és mellébeszélések az elkötelezett baloldali szavazókban is lerombolták az ellenzékbe vetett hitet. Tovább rombolja a baloldal hitelességét, hogy míg egyik nap egymást támadják az ellenzéki politikusok, később már arról beszélnek, hogy töretlen a bizalmuk egymásban. Így tett szombaton Márki-Zay Péter is Karácsony Gergellyel kapcsolatban – hangzott el az M1 Híradójában.

„A Fidesz és vele együtt a szavazói megszűnéséről értekezett Karácsony Gergely” – legalábbis ez derül ki abból a rövid videóból amit a Mandiner hozott nyilvánosságra szombat délután. A felvétel az LMP-s Schmuck Erzsébet egyik nagykátai kampányrendezvényén készült korábban.

„Legyen egy olyan alkotmányos béke Magyarországon, amihez az kell, hogy az a Fidesz amit most ismerünk, megszűnjön. Beleértve azokat a szavazókat, akik most hisznek ezeknek a politikusoknak” – jelentette ki a főpolgármester.

Hogy ezt miként képzeli el a főpolgármester, a videóból nem derül ki, de a kijelentéstől az LMP társelnöke sem határolódott el.

Karácsony Gergely – több napig tartó huzavona után – múlt pénteken jelentette be visszalépését az ellenzéki előválasztástól.

Azon a héten hétfőn még közös folytatásról beszéltek Márki-Zay Péterrel. Alig 48 óra múlva 180 fokos fordulattal már arról beszélt, hogy nem hajlandó feladni az ambícióit a miniszterelnök-jelölti posztért.

Hírdetés

És újabb 48 óra múlva ismét nagyon fordult Karácsony Gergellyel a világ. Ekkor már visszalépését jelentette be. Karácsony Gergely az elmúlt hónapokban egyre többször keveredett ellentmondásba. Vagy önmagával, vagy a tényekkel.

Azt állította, hogy van nyelvvizsgája, aztán kiderült, hogy nincs. Ahogyan doktorija sem, amit illetéktelenül tüntetett fel az életrajzában. Néhány nappal ezelőtt pedig azt állította: megzsarolta őt Gyurcsány Ferenc. Rövid idő után ismét visszakozott.

„Inkább fenyegetőzésnek nevezném ezeket, amikből aztán sose lett semmi. Hát én Zuglóban voltam polgármester, engem nem lehet zsarolni semmivel” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Szombaton pedig az is kiderült, hogy Márki-Zay Péternek tett ígéretével kapcsolatban is meggondolhatta magát.

Visszalépésekor arról beszélt: kivesz egy hét szabadságot, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesternek kampányolhasson. Szombaton azonban hiába várták a Széll Kálmán térre.

Márki Zay Péter arról már Szentendrén beszélt az M1 riporterének, hogy mindezek ellenére egyre jobban bízik Karácsony Gergelyben. Elemzők szerint Karácsony Gergely politikai pályafutása léket kapott. Galló Béla politológus szerint a főpolgármester elvesztette korábbi szerepét a baloldalon.

„Elvesztette a hitelességét és a belé vetetett idézőjeles megszolgált bizalmat a saját táborán belül is. Tehát, hogy a szavazók mit gondolnak róla az elég gyakran kiderült már és gondolom ki is fog derülni a következő főpolgármester választáson is” – hangsúlyozta Galló Béla politológus.

Szakértők szerint kutatások bizonyítják, hogy a baloldali összefogás elérte a támogatottsági maximumát és az egyre népszerűbb kisebb pártok, – akik kimaradtak az összefogásból, de esélyük lehet külön bejutni a parlamentbe – jelentős szavazat mennyiséget hódíthatnak el a Gyurcsány Ferenc vezette tömörüléstől.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »